sex varningstecken på diabetisk ketoacidos

Ketoacidos är en diabetiker nödsituation som uppstår som en följd av brist på insulin. Utan insulin, är kroppen inte kan använda socker för energi. Inte att använda socker, bränner kroppen sina fettdepåer för energi.

När fettet bryts ner, kallade biprodukter ketoner släpps, bygga upp i blodet och urinen. Ketoner är sura avfallsprodukter och är farliga på höga nivåer. Blodsocker stiger som levern producerar mer glukos i ett försök att underblåsa kroppen, vilket orsakar ytterligare surhet.

En diabetiker som upplever två eller flera av följande varningstecken, och har höga glukosvärden (över 300mg/dl) bör kontakta sin läkare eller åka till sjukhus omedelbart:

Ett. Andedräkt som luktar frukt eller nagellack remover
2. Ansträngd andning (flämtar)
Tre. Uttalade törst
4. Magen eller buksmärtor
Fem. Illamående och kräkningar
6. Spolat hy

Diabetisk ketoacidos (DKA) utvecklas oftast långsamt under 24 timmar, med början med symtom som trötthet, mental dvala, minskad aptit, aptitlöshet, huvudvärk och bleknande medvetande. Ofta symtom på ketoacidos leda till en första diagnos av typ 1-diabetes.

När patienten börjar kräkningar, kan deras tillstånd försämras mycket snabbt. Om behandlingen fördröjs, kan diabetiker falla i en livshotande koma. Ketoacidos är särskilt farligt hos äldre.

Omedelbar behandling innebär en insulin injektion för att sänka blodsockernivåerna, och administration av vätska och elektrolyter för att bekämpa uttorkning som medföljer DKA. Den genomsnittliga vuxna DKA drabbade förlorar ungefär en och en halv liter vätska.

Ketoacidos är ett bekymmer för insulinberoende typ 1-diabetiker, men förekommer mycket mindre ofta i typ 2 diabetiker. Diabetiker som är Hispanic eller amerikansk löper större risk för DKA. DKA är vanligare hos barn och ungdomar, och, av okänd anledning, något vanligare hos kvinnor.

DKA är ofta resultatet av en sjukdom. Diabetesketoacidos kan också bero på:

• En missad insulindos
• Felaktig insulin dosering
• En felaktig insulinpump
• Ett ökat behov av insulin (ibland som ett resultat av en tillväxt spurt i barn)
• infektion
• kirurgi
• trauma
• Hjärtinfarkt
• Användning av kokain

Diabetiker kan enkelt testa sin urin för ketoner använder en testremsa som liknar en glukos testremsa. Ketone testning bör utföras när blodsockret är högre än 240 mg / dl, under en sjukdom eller hälsokris såsom en stroke, under graviditeten, och när en diabetiker upplever illamående och / eller kräkningar. Diabetiker som är sjuk bör kontrollera deras ketoner var 4 till 6 timmar för att säkerställa adekvat diabetes kontroll.

DKA kan till stor del undvikas med rätt kost och egenvård när diabetiker är sjuk eller på annat sätt i riskzonen, inklusive justering av insulinnivån när det behövs. Före införandet av insulin för diabetes på 1920-talet, var DKA nästan alltid dödlig. Sedan 1950-talet, tack och lov, har dödligheten minskats till mellan en och tio procent.