malignt pleuramesoteliom asbest gruvor och dödlighet i cancer

Asbest exponering medför en mätbar risk att utveckla mesoteliom cancer. Bestämma den punkt exponeringen kan vara svårt ibland. Vissa arbetstagare utsätts på grund av sitt yrke, medan andra utsätts helt enkelt genom att leva nära en växt till mig.

En intressant studie heter “multicentric studie på malignt pleuramesoteliom och icke-yrkesmässig exponering för asbest” av C Magnani, A Agudo, CA González, A Andrion, A Calleja, E Chellini, P Dalmasso, A Escolar, S Hernandez, C Ivaldi, D Mirabelli, J Ramirez, D Turuguet, M Usel, och B Terracini – Journal List – Br J Cancer v.83 (1), Jul 2000. Här är ett utdrag: “Otillräckligt bevis finns på risken för pleuramesoteliom från icke-yrkesmässig exponering för asbest. En populationsbaserad fall-kontroll studie utfördes i sex områden från Italien, Spanien och Schweiz. Uppgifterna samlades in för 215 nya histologiskt bekräftade fall och 448 kontroller. En panel av industriella hygienists bedömas asbestexponering separat för arbetsterapeuter, inrikes och miljömässiga källor.

Klassificering av inhemska och miljöns exponering baserades på ett komplett bostadsområde historia, förekomst och användning av asbest i hemmet, asbest industriell verksamhet i det omgivande området, och deras avstånd från bostaden. I 53 fall och 232 kontroller utan bevis på yrkesmässig exponering för asbest, var måttlig eller hög sannolikhet för inhemska exponeringen i samband med en ökad risk justeras efter ålder och kön: oddskvot (OR) 4,81, 95% konfidensintervall (CI) 1,8-13,1 . Detta motsvarar tre situationer: rengöring asbest-förorenade kläder, som hanterar asbest material och förekomsten av asbest material känsliga för skador. Bedömd eller för hög sannolikhet för miljöexponering (bor inom 2000 m av asbest gruvor, asbest cementfabriker, textilier asbest, skeppsvarv, eller bromsar fabriker) var 11,5 (95% CI 3,5-38,2). Leva mellan 2000 och 5000 m från asbest branscher eller inom 500 m från industrier som använder asbest kan också vara associerade med ökad risk. En dos-respons mönster framträdde med intensiteten i båda källor till exponering. Det föreslås att låg-dos exponering för asbest i hemmet eller i den allmänna miljön medför en mätbar risk för malignt pleuramesoteliom. ”

En annan intressant studie heter “En uppdatering av cancer dödlighet bland krysotilasbest gruvarbetare i Balangero, norra Italien” av G Piolatto, E Negri, C La Vecchia, E Pira, A Decarli, och J Peto – Br J Ind Med 1990; 47 :810-814. Här är ett utdrag: “Abstract – Dödligheten erfarenhet av en kohort av krysotil gruvarbetare sysselsatta sedan 1946 i Balangero, var norra Italien uppdaterades i slutet av 1987 vilket ger sammanlagt 427 dödsfall av 27.010 årsarbeten i riskzonen. En betydande överdödlighet för alla orsaker (standardiserad dödlighet ratio (SMR) = 149) fann, främst på grund av höga priser för vissa alkoholrelaterade dödsfall (levercirros, olyckor). För dödligheten i cancer, var dock antalet observerade dödsfall (82) nära den som förväntas (76,2). Företrädaren höjdes till oral cancer (SMR 231 bygger på sex dödsfall), cancer i struphuvudet (SMR 267 baserat på åtta dödsfall) och lungsäcken (SMR 667 baserat på två dödsfall), även om överskottet endast nådde statistisk signifikans för cancer struphuvudet. Priser höjdes inte för lunga, magsäck, eller någon annan typ av cancer. Ingen konsekvent association sågs med löptid eller kumulativa damm exponering (fiber-år) för oral cancer, men de största riskerna för laryngeal och lungcancer var i den högsta kategorin av varaktighet och graden av exponering för fibrer. Även en del av den överdödlighet i laryngeal cancer är sannolikt hänföras till hög alkoholkonsumtion i denna grupp arbetstagare, de data tyder på att exponering för krysotilasbest (eller till fibern balangeroite som står för 0,2-0,5% av den totala massan i gruvan) är förknippad med vissa, men måttlig, överrisk för cancer i struphuvudet och pleuramesoteliom. Frånvaron av överskott dödlighet i lungcancer i denna kohort är svårt att tolka. ”

En tredje studie värt att undersöka kallas, “Samspelet mellan asbestfibrer och metafaskromosomer av råtta pleura mesothelial celler i kultur. En scanning och transmission elektron mikroskopisk undersökning “av NS Wang, MC Jaurand, L. Magne, L. Kheuang, MC Pinchons, och J. Bignon -. Am J Pathol. 1987 februari, 126 (2): 343-349. Här är ett utdrag: “Rat pleura mesotelceller (PMC) i kulturen i exponentiell tillväxtfas exponerades för 5 mikrogram / ml av krysotil (CH) eller krokidolitfibrer (CR) asbestfibrer: de celler och deras kromosomer studerades 48 timmar därefter av ljus, skanning och transmissionselektronmikroskopi (LM, SEM, TEM). PMC fagocyterats både CH och CR. Milda vakuolära cytoplasmiska förändringar från LM och några små blebbings yta genom SEM var närvarande, främst i celler som behandlats med CH. Metafaskromosomer var väl separerade och kvarhålles ytdetaljer med SEM i kontrollgruppen. Kromosomer var ofta intrasslad med, anhängare till och avhuggna eller genomborrad av långa och smala krökt CH med enstaka kromatin fibrer gängning över delvis avskurna asbest. Liknande kromosomförändringar var mycket mindre ofta i CR-behandlade celler; TEM bekräftade samma resultat. CH och CR har olika fysikalisk-kemiska egenskaper och även verkar ha direkt, invecklat, men olika interaktioner med kromosomer, liksom cytoplasman av PMC. ”

Om du hittat någon av dessa utdrag intressant, läs studierna i sin helhet. Vi har alla en stor skuld till dessa forskare för deras viktiga arbete.