mesoteliom kemoterapi-hur man handskas med trötthet och diarré

Trötthet är en mycket vanlig biverkning av mesoteliom kemoterapi. Du kan sluta med mild letargi eller du kan få helt utmattad från effekterna av cellgifter. Den typ av trötthet som kan uppstå är annorlunda från att vara trött och det är inte lindras genom att sova eller vila. Det är oftast värst i början och i slutet av en behandlingscykel. Men det går bort efter slutförandet av cellgifter och det inte dröja längre.

Detta är steg som kan hjälpa dig att bättre hantera denna typ av trötthet:

-Få massor av vila och ge tid under dagen för viloperioder.

-Prata med din läkare eller sjuksköterska om ett regelbundet träningsprogram.

-Ät en välbalanserad kost och dricka mycket vätska.

-Begränsa dina aktiviteter. Gör bara det som är viktigast för dig.

-Få hjälp när du behöver det. Fråga familj, vänner och grannar för att hugga i med aktiviteter, såsom barnomsorg, shopping, hushållsarbete, eller körning. Till exempel kan du be grannar att plocka upp några objekt för dig i affären när de gör sin egen shopping.

-Få upp långsamt för att förhindra yrsel efter sittande eller liggande.

-Låt din läkare vet om du har svårt att sova på natten.

Diarré är en annan bieffekt av kemoterapi som uppstår när kemo läkemedel påverkar de celler som kantar tarmen Du passerar 2 eller flera lös avföring i en 4-timmars period. Om du har diarré som varar mer än 24 timmar, eller om du har smärta och kramp tillsammans med det, ring din läkare.

I svåra fall kan läkaren ha dig ta en anti-diarré medicin, men ta inga over-the-counter medicin mot diarré utan att först fråga din läkare.

Dessa är några steg som hjälper dig att kontrollera diarré:

-Ta inte stora mängder mat på en, undvika tunga måltider, istället äta mindre mängder mat, men äter oftare.

-Undvik kaffe, te, alkohol och godis.

-Ta inte fiberrik mat, eftersom de kan leda till diarré och kramper.
Fiberrik mat inkluderar hela korn bröd och spannmål, råa grönsaker, bönor, nötter, frön, popcorn och färsk och torkad frukt. Ät låg-fiber livsmedel i stället, såsom vitt bröd, vitt ris eller nudlar, stuvade spannmål, mogna bananer, konserverad eller kokt frukt utan skinn, keso, yoghurt, ägg, mosad eller bakad potatis utan skinn, mosade grönsaker, kyckling eller kalkon utan skinn, och fisk.

-Undvik stekt, fet eller kryddstark mat.

-Undvik mjölk och mjölkprodukter om de gör din diarré värre.

-Ät mer kalium-rika livsmedel såsom bananer, apelsiner, potatis och persika och aprikos nektar, om inte din läkare har sagt något annat.

-Drick mycket vätska och vatten för att ersätta kroppsvätskor som du lösa genom diarré. Du kan ta milda, klara vätskor, såsom äppeljuice, vatten, svagt te, buljong, eller ginger ale. Kontrollera att de är vid rumstemperatur och dricka dem långsamt. Låt kolsyrade drycker förlorar sin fizz innan du dricker dem.

Om din diarré är allvarlig (vilket innebär att du har haft 7 eller 8 lösa rörelser under 24 timmar), gå och se din läkare omedelbart. Du kanske behöver vara på en klar flytande diet för att ge dina tarmar tid att vila.

När du känner dig bättre, långsamt lägga till låg-fiber livsmedel. En klar flytande diet har inte alla de näringsämnen du behöver, så du behöver inte följa den för mer än 3 eller 4 dagar.

Om din diarré blir värre kanske du behöver tillträde till sjukhuset så att en IV linje kan ställas in för att få intravenös vätskeersättning.