med ålder kommer vishet, vara klokt om riskerna med bröstcancer som du ålder

Eftersom kvinnor ålder, oro för sin hälsa ökar ofta. Hjärtsjukdom och försvagande sjukdomar såsom Alzheimers blivit vanligare med åldern.

Men många kvinnor kan vara förvånad över att när de blir äldre, ökar deras risk att utveckla bröstcancer också. Därför blir kunskap om riskfaktorer för bröstcancer, inklusive din egen personliga historia, är viktigt att ha en meningsfull diskussion med din läkare eller sjukvårdspersonal om bröstcancer.

Cirka 200.000 nya bröstcancerfall diagnostiseras i USA varje år, och de flesta av dem är hos kvinnor över 50 års ålder. Från åldrarna 30 till 39, är risken att utveckla bröstcancer en av 229, från 40 till 49, är risken en av 68, men från åldrarna 50 till 59, risken hoppar till en av 37, och från åldrarna 60 till 69, är risken en av 26,2

En nyligen Harris Interactive undersökning visade att endast 37 procent av kvinnorna i åldern 55 eller äldre blir mer bekymrad över att utveckla bröstcancer när de blir äldre, och 75 procent har inte insett att vara över 50 år är en betydande riskfaktor.

Den nationella undersökningen genomfördes på uppdrag av National Association of SjuksköterskaPraktiker i Kvinnors hälsa (NPWH) och Eli Lilly and Company för att bättre förstå kvinnors kunskaper och attityder om bröstcancer risk faktorer. Det är en del av styrka i att veta: Fakta och fiktion om bröstcancerrisk kampanj, som var utformad för att hjälpa kvinnor skilja fakta från myter om risker bröstcancer. Undersökningsresultaten validerar behovet av att utbilda alla kvinnor, särskilt äldre kvinnor, om riskfaktorer som kan leda till utveckling av bröstcancer.

“Jag fick diagnosen bröstcancer vid 63 års ålder, och eftersom jag inte hade någon familj historia av bröstcancer, jag visste inte att jag var i fara på grund av min ålder,” säger tv-personlighet Diahann Carroll. “Nu frågar jag ständigt mina vårdpersonal frågor om min hälsa, inklusive mitt bröst hälsa, eftersom jag har lärt mig att det är mitt ansvar att ta reda på vad som kommer att hålla mig så frisk som jag kan vara.”

Carroll fick diagnosen bröstcancer 1998 och genomgick kirurgi och strålbehandling. Sedan dess har hon arbetat för att öka cancer medvetenhet.

Många kvinnor tror att familjens historia och genetiska mutationer är de enda riskfaktorer, men endast 15 procent av kvinnor som diagnostiseras med bröstcancer har en nära familjemedlem (t.ex., mor, syster) med sjukdomen, och en mindre andel är ett resultat av en ärftlig genetisk mutation.

“Som en sjuksköterska läkare, har jag sett många fall av bröstcancer hos äldre kvinnor-vissa faktiskt förnekade att de ens kunde ha sjukdomen på grund av sin ålder,” säger Susan Wysocki, VD och koncernchef för NPWH. “Denna undersökning bekräftar behovet av att utbilda kvinnor om risker som kan leda till bröstcancer och förstå hur de kan bestämma över sin egen risk.”