flyttar till elektroniska journaler – och nackdelar

Om du har varit i en ny läkarmottagning sistone, kanske du har haft erfarenhet av att ha den medicinska assistent använda en dator för att spela in alla dina symtom och besvär. Det är också ganska troligt att läkaren också använt en dator för att göra hans eller hennes anteckningar, tester beställa och kanske även faxa ditt recept direkt till apoteket. Välkommen till en värld av elektroniska journaler, även känd som EMRs.

När vi börjar att förlita sig på tekniken mer och mer, verkar det oundvikligt att vi så småningom skulle utveckla elektroniska journaler. Vissa organisationer har anammat dem helhjärtat, medan andra läkare motstå använder EMRs. Dessutom är patienterna uppdelade mellan älska bekvämligheten med dessa nya system och oroande om deras privatliv. Men vad är fördelarna och nackdelarna med att använda EMRs?

I teorin skulle EMRs minska medicinska fel. Läkare har vanhedrande hemsk handstil, och ett elektroniskt register skulle undanröja eventuella problem på grund av läsbarhet. Ett fel kan fortfarande göras genom att kryssa i fel ruta i ett formulär till exempel, men EMRs har program på plats för att hjälpa till fånga dessa typer av fel. Å andra sidan, kan EMRs vara alltför begränsande när det gäller patienter som har flera förhållanden eller sådana villkor som inte passar in i postens förhand fastställda kriterier.

Dessutom, kan volymen av papper journaler växer kraftigt över tiden tills de blir ganska skrymmande. Papper degraderar och det är den pågående problemen med ökande lagringsbehov. EMRs, å andra sidan, kan alltid förvaras i ett litet utrymme.

Papper journaler är också föremål för förlust av brand, översvämning eller annan nödsituation. Medan EMRs kan också falla offer för dessa faror, det är lättare att säkerhetskopiera elektroniska data och lagra den på annan plats så att den kan återvinnas i händelse av en katastrof.

När en patients journaler finns i pappersform, kan det vara svårare att få kopior av alla handlingar till de olika platser där de behövs. När posterna finns i ett EMR, kan informationen bli mer lättillgänglig. Å andra sidan, finns det för närvarande ingen standardisering bland EMRs. Om du använder leverantörer som inte ingår i samma system och använder olika EMR-format, kan det vara svårt att överföra information från en post till en annan.

Tillgång till en EMR är också en viktig sekretessproblem. Patienterna oroar sig för att datorsystem kan hacka och trådlösa nätverk är inte alltid säker. Av denna anledning är det mycket lättare att stjäla information från en EMR än från ett papper journal. Patienterna oroar också att känsliga medicinska uppgifter kan användas felaktigt, t.ex. när du söker jobb eller antagning till högskolan. Även om det är mot lagen att diskriminera, när det gäller denna typ av information, när den har sett, kan man inte glömma. Som medicinsk information blir mer avancerade – inbegripet genetisk information, till exempel – folk har ännu större anledning att oroa sig för att informationen ska hamna i orätta händer.

Slutligen, när en vårdgivare är upptagen skriva in information i en EMR, kan det vara lätt att ignorera patienten eller minska patientens intervju till en rad frågor som syftar till att göra det möjligt för läkaren att bocka av rutorna. Läkekonsten är fortfarande en konst, och några tålmodiga argumenterar att EMRs kunde förringa den mänskliga sidan av ekvationen.