vad är femtedelar sjukdom

Fifths sjukdom är också känt som hand, fot, och klövsjuka och är en sjukdom som ofta förekommer hos barn. Det börjar oftast med ett symptom som kallas smällde kinden utseende där kinderna blir extremt spolas och det kan finnas vissa magen symptom i samband med det. Det är oftast något som kommer utan en feber och är oftast borta inom bara några dagar.

Ett av de största problemen med femte sjukdom är att det är mycket smittsam och eftersom det inte finns någon feber i samband med det även departementet hälsa anser att det är okej för dessa barn att gå i skolan även när den lägger fram med dessa symptom, därför att sprida den runt. Nu om de enda frågor som är förknippade med sjukdomen var de som anges ovan detta kan vara acceptabelt, men femte sjukdom kan presentera mycket olika i individer som är anemiska, spädbarn och småbarn och vuxna.

Hos vuxna till exempel är det ovanligt men inte omöjligt att få smällde kinden utseende samt magproblem. Vuxna får en bonus från Fifth sjukdom dock och det är i form av övergående ledvärk. Smärtan flyttar från en gemensam till en annan utan förvarning, kan vara oerhört smärtsamt, och det kan hända i upp till sex månader efter exponering för sjukdomen. Lyckligtvis flesta människor tycker att det ledvärk går bort inom den första månaden.

Hos personer som är anemiska och hos spädbarn och småbarn femte sjukdom kan faktiskt bli Scarlet Fever, eftersom det är en strep-baserade virus. I detta fall ett barn skulle behöva antibiotika och skulle köra en hög feber i association med en röda hudutslag. I denna situation medicinsk behandling och isolering lämpliga sätt. Vanligtvis efter behandling för bara ett par dagar att patienten kommer successivt förbättra och både feber och utslag kommer att försvinna.

Sammantaget kan det verka som en liten sjukdom som inte gör för mycket av någonting, däremot, är hand, fot, och klövsjuka en sjukdom som har olika konsekvenser för olika individer och är inte något som bör ta lätt på. Om du eller ditt barn har utsatts för denna sjukdom eller börja manifestera dessa symtom söka råd av läkare och försöka undvika kontakt med andra under åtminstone de första dagarna. Eftersom alla reagerar olika på denna sjukdom är det bäst att begränsa din exponering för andra för att undvika spridning av denna sjukdom och dess olika former.