typ 2-diabetes – en översikt

Medan de flesta av oss kommer att vara bekant med typ 2-diabetes i allmänhet, kommer få av oss vet på en vetenskaplig nivå vad det egentligen är. Ja, kort sagt, är det en ämnesomsättningssjukdom som ökar blodsockret (glukos) i blodet – så enkelt är det. Det är antingen i samband med insulinbrist eller leder till insulinbrist. Den andra kända formen av diabetes är typ 1 som är en ovanlig form och mer allvarliga. Vid typ 1-diabetes, är insulinbrist absoluta och ö-cellerna förstörs i bukspottkörteln. Med typ 2-diabetes, är svårighetsgraden inte att kronisk men kan vara en livslång hälsa åkomma inte behandlas.

typ 2 diabetes: orsaker
Det finns flera orsaker till typ 2-diabetes, varav de vanligaste är genetiska, livsstil, fetma, medicinska tillstånd, kost och stress. Några exceptionella orsaker finns också men de är inte lika vanligt. Om orsaken är genetisk som gör en individuell hereditärt benägna till typ 2-diabetes då förebyggande åtgärder måste börja på en ung vuxen ålder. Sannerligen, har det skett en betydande tillväxt i typ 2 diabetes fall i hela världen och från cirka 30 miljoner rapporterade fall i 1985, mer än 300 miljoner människor i världen lider av typ 2-diabetes idag. Numret är fortfarande extremt konservativ eftersom en stor del av världens befolkning, är typ 2-diabetes inte ofta diagnostiseras och rapporteras. I många milda former av sjukdomen, finns det ofta inga symtom alls därmed gör diagnosen osannolik. Dålig kost, stress, brist på fysisk aktivitet eller motion och ökande vikt, övervikt eller högt BMI kan orsaka typ 2-diabetes.

typ 2 diabetes: symptom
Det finns flera symtom på typ 2-diabetes och även ett ökat behov av att urinera, ökad känsla av törst, högre nivåer av hunger, oförklarlig viktminskning, nedskrivningar av vision och återkommande och ökat antal infektioner och trötthet. Sällsynta symtom är en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och njursvikt.

typ 2 diabetes: behandling
Före behandling som krävs alls, är prevention av typ 2-diabetes i första hand logiska och vid behov kommer ofta rekommenderas av läkare. Eftersom fetma och kost kan bidra till att orsaka typ 2-diabetes, livsstilsförändringar inklusive ökad fysisk aktivitet, bättre kost och en strikt öga på vikten är avgörande. I själva verket borde typ 2-diabetes diagnostiseras, då kost och motion kommer att rekommenderas som viktiga delar i att kontrollera tillståndet, men om den blir allvarligare, då medicinsk behandling bör ordineras av sjukvårdspersonal.