några grundläggande fakta om cystor på äggstockarna

En cysta på äggstockarna är en säck som innehåller en vätska eller en vätska-fasta blandningen. De kan bildas på insidan eller på den yttre ytan av en äggstock. Medan cystor kan spricka, blöda eller bli smärtsamma kräver operation, de flesta är ofarliga och försvinner normalt på egen hand.

Det finns en stor mängd olika typer äggstockarna cysta och de kan förekomma i en stor mängd olika storlekar. Ofta är de ärta men har varit kända för att nå över hundra pounds i vikt och mäter 40 inches i diameter. Ett brett spektrum av symptom är möjligt med cystor på äggstockarna, från inga symtom till svår smärta. Cystor på äggstockarna har en massa olika orsaker, men de flesta är ett resultat av menstruationscykeln.

Vanligtvis, cystor på äggstockarna hända under de reproduktiva åren, men kan ändå hända att kvinnor i alla åldrar. Av alla fall av cystor på äggstockarna, ca 15% förekommer hos postmenopausala kvinnor. Kvinnor som är postmenopausala är mer benägna att ha elakartade cystor.

Cystor är oftast av en godartad typ som kallas funktionella cystor eftersom de uppstår till följd av normala processer i äggstockarna. Andra typer av godartade cystor är cystadenom cystor, livmodercancer cystor och Dermoid cystor.

Ofta en person är inte medveten om att hon har en cysta tills det upptäcks vid en rutinmässig gynekologisk undersökning. Efter upptäckten av cysta är en behandlingsplan sedan fastställas på grundval av testresultaten. En ultraljudsundersökning kan användas för att bestämma en cysta läge, form och storlek.

Ultraljud testning kommer också att ge information om huruvida cysta är solid, vätskefyllda eller en kombination av båda. Ett specifikt test kan göras för att kontrollera om det hormon relaterade tillstånd. Ett blodprov används normalt för att kontrollera cancer cystor.

Din läkare diagnos är det enda sättet att veta säkert om du har dem. Ibland godtrogna kvinnor kommer att upptäcka att de har cystor efter en checkup. Andra upptäcker att deras problem är ett annat villkor helt trots att de har smärtsamma symtom från buken.

Den typ av en cysta samt dess typ kommer att avgöra dess mest lämplig behandling. En liten godartad cysta orsakar ingen smärta, kommer att kräva lite om någon behandling. Din läkare kan förskriva p-piller för att undertrycka cystor på äggstockarna genom att stoppa ägglossningen. De kan också krympa ner storleken på existerande cystor.

Det största bekymret för alla med cystor på äggstockarna är om de är elakartade. Även godartade cystor kan presentera allvarliga komplikationer om de spricka, växa sig större, eller fortsätta att föröka sig. Detta är anledningen till att de måste övervakas av din läkare på en regelbunden basis.