gör racing 42 km satte ett hjärta på spel

År 2005 avslutade 382.000 personer en maraton i USA, en ökning med mer än 80.000 sedan år 2000, enligt marathonguide.com. Matematiskt, är risken mycket liten: Runner dör av en hjärtattack under maraton är ungefär 1 på 50.000.

Men, racing 42 km satte ett hjärta i riskzonen?

Låt oss ta en titt på en ny studie som publiceras i den Nov 28, 2006 utfärdar av Cirkulation, en tidskrift av American Heart Association.

60 deltagare (41 män, 19 kvinnor) från 2004 och 2005 Boston Marathon testades före och efter loppet. Varje fick ett ultraljud (EKG) för att hitta avvikelser i hjärtrytmen och kontrollerades för blod markörer för hjärt-problem, i synnerhet för troponin, hittade ett protein i hjärtmuskelceller.

Om hjärtat är traumatiserade, kan troponin dyka upp i blodet. Dess närvaro kan avgöra om det har uppstått skador från en hjärtattack.

Löparna hade normal hjärtfunktion innan maraton, utan några tecken på troponin i blodet. 20 minuter efter målgång, hade 60 procent av gruppen förhöjda troponin nivåer, och 40 procent hade tillräckligt höga för att indikera förstörelsen av hjärtmuskelceller.

Mest också haft märkbara förändringar i hjärtrytm. De som kör mindre än 56 km per vecka fram till tävlingen, hade de högsta troponin nivåer och de mest uttalade förändringar i hjärtrytmen.

Ingen hade rapporterat bröstsmärtor eller andnöd vid målgång. Allt hade känts bra.

Inom några dagar försvann de avvikelser. Men något hade hänt i loppet. Deras hjärtan tycktes har bedövats och loppet har en viss effekt på hjärt muskler.

Ändå kan maratonlopp innebär en möjlighet för tyst symptomfri hjärtsjukdom att presentera sig plötsligt. Den pulserande spänning, adrenalin och obehaglig process av att slå i väggen kan utlösa fysiologiska förändringar som lossna arteriella plack, utfällning en hjärtattack.

De råd som ges till löparna med några hjärtproblem är att träna för tävlingen, få hjärt fördelarna av uthållighetsträning, och sedan titta på händelsen på tv.

Den som överväger att gå med i maraton bör genomgå en fullständig medicinsk undersökning, med ett besök till en hjärtspecialist för personer över 40, och omfattas av försäkringen om detta rekommenderas av en läkare. De med familjens historia av hjärtproblem bör vara särskilt försiktiga.

Ändå är det fortfarande för tidigt att dra några slutsatser. Enligt forskaren, kommer fler kroppar att stapla upp om det fanns riktiga kvardröjande långsiktiga hjärt skador.

Sammantaget är bevisen starkt för tanken att uthållighetsträning är fortfarande användbart i hjärt-hälsa.