diabetes – bukspottkörtel – sambandet mellan de två

När det kommer till matsmältningen, är bukspottkörteln ett av de viktigaste organen i kroppen. En av dess uppgifter är att producera matsmältningsenzymer som hjälper kroppen smälta maten du äter när den kommer in i övre delen av tarmarna. Dess andra funktion är att producera insulin. Det är den andra funktion som är av största intresse för dem med diabetes.

Insulin är ett hormon. En av de viktigaste hormoner i kroppen. Bukspottkörteln är belägen djupt inne i buken, mellan magen och ryggen. Hos personer med normal hälsa, beta celler eller B-celler i bukspottkörteln generera insulin hormonet. Det finns också en annan grupp av celler som kallas A-celler som producerar hormonet GlucaGen som kommer att höja blodsockernivån när glukosnivån blir för lågt. I huvudsak reglerar bukspottkörteln den mängden socker i blodet.

Kroppen kan inte direkt omvandla mat till energi. När du äter, bryter kroppens matsmältningssystem ner maten i ett ämne som kroppen kan använda – glukos. När nivån av glukos uppnår en viss gräns, är en anmodan till bukspottkörteln.

Det är där insulin kommer i. Cellerna i kroppen behöver energi. Cellerna i kroppen omges av membran för att skydda dem. Det är som en dörr. För för cellerna att använda glukos i blodet måste emellertid deras dörren låsas upp. Det är det insulin som gör upplåsning. Om cellen dörrarna inte är låsta, kan du få all den potentiella energin i världen, i form av glukos, och det skulle ingen roll. Det är oanvändbar av celler utan insulin.

Med andra ord, är insulin viktigt att din kropp eftersom det öppnar upp cellerna så att kroppen kan utnyttja glukos som produceras från de livsmedel som vi äter. Utan insulin, skulle kroppen svälta huvudsak som överskottet glukos bygger upp i kroppen som inte kan använda den.

Om du någonsin undrat varför många diabetiker verkar alltid vara så trött, är det på grund av just det faktum att kroppen inte kan omvandla den mat som de har ätit till energi – lämnar personen håglös och trött.

Kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin är en av orsakerna till diabetes. Bristen på insulin gör att blodsockret att eskalera utanför normala intervall. I diabetiker, eftersom personens kropp inte kan använda glukos i blodet för energi, vänder det till en annan källa för mat – fett-och muskelvävnad.

Bukspottkörteln är viktigt eftersom det är den ett organ som ansvarar för att upprätthålla den känsliga balansen mellan att ha för mycket glukos i blodet och för lite.

I ett fall där något går fel med bukspottkörteln och det är inte att producera tillräckligt med insulin, kommer blodsockret börjar höja tills den når farliga nivåer. Om något är då, inte gjort, kommer överskott av glukos i blodet börjar att skada de viktiga organen i kroppen.