varför är kolesterol viktigt och vad är det

Kolesterol är ett vax-belagd, fett-liknande sak som händer naturligt i alla kroppens celler och krävs av kroppen för att fungera normalt. Det ligger i hela kroppen, som i hjärnan, nerver, vitamin D, muskler, hormoner och gallsyror som bidrar till att omvandla mat till absorberbara ämnen och absorbera fett. Med hjälp av solljus, kan kolesterol i huden omvandla till vitamin D, vilket är nödvändigt för att bygga starka ben.

Endast en liten mängd av kolesterol är nödvändigt i blodet för att tillfredsställa alla kroppens behov. Kolesterol i blodet kan bidra till åderförkalkning, ett slags åderförkalkning.

Om det finns

Det finns 2 typer av kolesterol, blod och dietary cholesterol. Blodcholesterol sprider i blodet. Alla celler kan producera kolesterol men levern gör det mesta av det. Om kroppen producerar ett överskott, ökar detta risken för hjärtsjukdomar, såsom hjärtinfarkt och stroke.

Grönsaker gör inte kolesterol, även om de innehåller fett. Dietary cholesterol utvecklas från de livsmedel av animaliskt ursprung. Vanliga källor är mejeriprodukter, ägg, kött, fågel, fisk och animaliska fetter.

Bad kontra bra

Blod kolesterol inte kan blanda med blod, så det kräver ett medium för att flytta runt i blodomloppet. Kolesterol utnyttjar tre lipoproteiner som media, hög densitet lipoproteiner, eller HDL, låg densitet lipoproteiner eller LDL, och mycket låga densitet lipoproteiner, eller VLDL. Dessa tre lipoproteiner utgör den totala kolesterolhalten i blodet. Från vetenskapliga bevis, kan kolesterolhalten i blodet påverkas av den typ och mängd äts av fett. Höga kolesterolvärden och höga LDL är ibland kopplad till en kost rik på mättat fett och en inaktiv livsstil. Dietary cholesterol kan öka kolesterolhalten i blodet, men oftast är inte lika viktigt som mättat fett och det totala fettet i kosten.

Hur man kan minska kolesterolhalten i blodet, konsumera mindre fett, särskilt mättat fett, och ersätta vissa mättade fetter med fleromättade och enkelomättade fetter.

Höga totala kolesterolhalten i blodet och LDL-kolesterolnivåer öka risken för hjärtsjukdom medan lägre nivåer lägre risk. Högre nivåer av HDL-kolesterol minskar risken för hjärtsjukdom. Nedan följer en kort sammanfattning av de två vanligaste typerna av kolesterol.

hög densitet (HDL)

Ett. HDL flyttar kolesterol från celler tillbaka till levern.

2. HDL är antingen upparbetas eller förändringar av gallsyror och kastas ut. Detta kallas för det goda kolesterolet. Du vill vara säker på att dina nivåer av detta kolesterol kvar högt för optimal hjärthälsa, eftersom att ha väldigt låga nivåer av HDL, även om andra kolesterolnivåer är normala, kan medföra hjärtproblem. Medan du agera för att sänka din onda kolesterolet är det viktigt att vidta åtgärder för att hålla dina HDL nivåerna normala.

Tre. HDL hjälper till att garantera skydd mot risken för hjärtinfarkt och stroke. HDL har mer protein än triglycerider eller kolesterol, och hjälper till att bli av LDL från dina kärlväggarna.

låg densitet lipoproteiner (ldl.)

Ett. LDL transporterar cirka 60 till 70 procent av kolesterol i hela kroppen och är känd som det onda kolesterolet.

2. Rapporter visar på ett övertygande sätt att högt kolesterol ger en mycket större chans för hjärtinfarkt och stroke. Andra faktorer att denna risk är rökning, ålder, kön, diabetes mellitus och hereditet för hjärtsjukdom.

Omisskännlig, när vi talar om har kolesterolnivåer vi antyder mer än 1 nummer. Att hålla optimal hälsa, kommer du vill veta dina nivåer av både LDL-och HDL och bör arbeta hårt för att behålla båda nivåerna i friska intervall.