särdragen hos olika typer av leukemi

Leukemi är en form av cancer som uppstår i nivå med ryggmärgen. Inuti ryggmärgen finns en typ av omogna blodceller som kallas stamceller. Dessa celler har en neutral ursprungligt skick och senare utvecklas till olika typer av blodkroppar (vita blodkroppar, röda blodkroppar och blodplättar). Leukemi stör i den normala processen för cellmognad, vilket leder till en ansamling av delvis utvecklade blodkroppar i benmärgen, blodet och senare i kroppsorgan. De flesta av dessa resulterade celler är ineffektiva inne i organismen, eftersom de inte kan utföra aktiviteten av normala blodceller.

Beroende på graden av utveckling, kan sjukdomen vara antingen akut leukemi (utvecklas mycket snabbt), eller kronisk leukemi (långsam utveckling).

Särskilt akut leukemi är oförmågan av stamceller (omogna celler som kan hittas i benmärgen) för att nå det tillstånd av förfall. Dessa omogna blodkroppar tenderar att kontinuerligt dela sig och de ackumuleras i blodet. Akut leukemi utvecklas mycket snabbt och människor som lider av det behöver omedelbar behandling och särskild behandling. Om misshandlade eller ignoreras, orsakar akut leukemi död drabbade patienter inom ett par månader. Medan vissa former av akut leukemi är ibland behandlas framgångsrikt, svarar andra former inte väl med den särskilda behandlingen.

Ett kännetecken för den kroniska typen av leukemi är att de sjuka cellerna vanligen komma från mer mogna celler, men i de flesta fall är de inte utvecklats normalt. De leukemiceller har långa perioder i livet och de tenderar att ackumuleras i blodomloppet. Även vanliga människor har mellan 5000 och 10000 vita blodkroppar i kroppen, kan människor som lider av kronisk leukemi har mer än 100000.

Lymfocytära och myeloisk typer av leukemi har utvecklats från olika typer av celler: den lymfocytär typ av leukemi utvecklas från celler som kallas lymfoblaster eller lymfocyter i spongious vävnad av ben, medan myeloisk typ av leukemi (ibland kallad myeloisk och myelocytisk leukemi) utvecklas från myeloida celler. Att döma av de typer av celler som är involverade i utvecklingen av leukemi och genom hastigheten för celldelning specifik för varje form av sjukdomen, de viktigaste typerna av leukemi är: akut myelogen leukemi (AML), kronisk myelogen leukemi (CML), akut lymfocytisk leukemi (ALL) och kronisk lymfatisk leukemi (KLL).

Förutom de vanligaste formerna av kronisk leukemi, det finns också några sällsynta typer. Hårcellsleukemi (HCL), precis som kronisk lymfatisk leukemi, har en långsam progression. Cellerna i hårcellsleukemi skiljer sig från andra sjuka celler främst genom sin aspekt. Hårcellsleukemi inte brukar svara bra på behandlingen. Prolymphocytic leukemi är en mycket sällsynt och ovanlig form av kronisk lymfatisk leukemi.

Vissa cancerformer som kallas lymfom, orsakas av onormala blodkroppar som finns i lymfkörtlar, lever, mjälte och andra organ. Dessa särskilda typer av cancer förekommer inte på de nivåer i benmärgen och har en utveckling som inte är kännetecknande för de flesta former av lymfatisk leukemi.