metastaserande bröstcancer, lära sig allt om it_ av nguang Nguek-fluek

Bröstcancer är en elakartad tumör som utvecklas i en av brösten. Det är en av de vanligaste cancer hos kvinnor. Cancerceller kan ibland sprida sig till andra organ och vävnader i kroppen via blodet eller lymfsystemet. När detta händer, är den cancer som kallas metastaserad bröstcancer.
Vid metastaserande bröstcancer, kan nya tumörer bildas i andra organ och vävnader i kroppen också, oftast i lymfkörtlarna. Dessa tumörer kallas metastaser och de kan också bildas i lever, hjärna och lungor.

metastaserad bröstcancer symptom

Metastaserad bröstcancer symptom varierar på det område där metastaser finns. Skelettmetastaser brukar orsaka smärta. Metastaser i levern är ofta förknippade med en ökad leverns storlek. Lungmetastases åtföljs i allmänhet av andnöd i andetag eller hosta, och kan ses på en röntgenbild.

metastaserad bröstcancer behandling

Den behandling av metastaserad bröstcancer beror på storleken av tumörer och hur mycket de har spridit sig. Vanliga behandlingar inkluderar strålning, cellgifter och hormonbehandling. Dessa behandlingar används antingen ensamma eller i kombinationer. Ingen av dem kommer att bota metastaserande bröstcancer, men de kan sakta ner processen och minska eller eliminera symptomen.

Strålning appliceras på en viss del av kroppen, i allmänhet hjärnan eller ett ben, för att minska tumörerna samt rutan. När det ges till benet, det minskar också risken för benfraktur. Cytostatika är en medicin behandling med cytostatika som ges antingen genom venerna eller oralt för att döda cancerceller. Hormonbehandling innehåller hormon piller i stället för eller som tillägg till kemoterapi. Denna typ av behandling används främst för äldre kvinnor eller de med andra sjukdomstillstånd också. Ett annat behandlingsalternativ för metastaserad bröstcancer är immunterapi, som använder kroppens immunförsvar.

De flesta patienter tar läkemedel för att minska smärtan. För mer svår smärta, innefattar läkemedelsbehandling generellt narkotika. Emellertid orsakar dessa piller inte missbruk och när smärtan i lättad, kommer behovet av att ta dem också tona ut.

Hur länge kan effekten?

Hur länge kan du hålla sjukdomen under kontroll beror på hur mycket har cancern sprids. Rätt behandling kan ibland styra metastaserande bröstcancer under flera år.
Vad kan du göra?

• Det finns också några saker du kan göra på egen hand för att maximera effekten av behandlingen:
• Följ behandlingsplan noggrant en vila ofta.
• Ha bröst eller bröst själv-examen regelbundet och rapportera alla ovanliga förändringar. Gör ett bröst varje månad, helst i slutet av din menstruation eller den första dagen av de månader om du inte har en menstruationscykel.
• Be läkaren att förskriva en övning för att följa när du har avslutat behandlingen.
• Konsultera en dietist för att förbättra din kost för att läka vävnad efter behandling och bekämpa cancer.
• Gå med i en stödgrupp för bröstcancer.
• Prata med dina familjemedlemmar och vårdgivare om hur du bör vårdas om du tillfälligt inaktiveras.
• Gör saker som du tycker om och umgås med människor som du älskar.