kort om huden cnacer

Vad är hudcancer?

Hudcancer uppstår när hudceller skadas, exempelvis, av överexponering för ultraviolett (UV) strålning från solen. Mellan 95 och 99% av hudcancer i Australien orsakas av exponering för solen.
Typer av hudcancer

Det finns tre huvudsakliga typer av hudcancer:

* Melanom den farligaste formen av hudcancer
* Basalcellscancer
* Skivepitelcancer

vad som orsakar hudcancer?

Ultraviolett (UV) strålning från solen är den främsta orsaken till hudcancer. Energi från solen är faktiskt en form av strålning. Den består av synligt ljus och andra strålar som människor inte kan se. Osynlig infraröd strålning, till exempel, gör solljus känns varmt. UV är också osynlig, och orsakar solbränna och solbränna.

Tidig upptäckt

Ju tidigare en hudcancer identifieras och behandlas, desto bättre chans att undvika kirurgi eller, i händelse av en allvarlig melanom eller annan hudcancer, potentiella missbildning eller dödsfall.

behandling för cancer

Den grundläggande typer av behandling för cancer är: kirurgi, kemoterapi, strålbehandling, hormonbehandling, och riktad terapi. Självklart, många av dessa behandlingsmetoder typer beror också på vilken typ av cancer, såsom hormonbehandling. Kirurgi är inte bara används för att behandla cancer, är det ofta används för att diagnostisera den. Läkare utför ofta kirurgi på patienter för att få ett “prov” av den möjliga cancervävnaden. När upptäckt, i synnerhet i fallet av en tumör, är operation utförs för att försöka ta bort så mycket cancer som möjligt från kroppen.