typ 1 och typ 2-diabetes – informations-och riskfaktorer

typ 1-diabetes

Den typ I eller typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom. I detta, angriper immunsystemet de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln och förstör dem. Bukspottkörteln producerar sedan mycket lite eller inget insulin. Således måste person som lider av typ 1-diabetes tar insulin dagligen för att leva.

Nya undersökningar visar att det tar cirka fyra till sju år för denna förstörelse. Tyvärr förekommer symptomen inte förrän 80 till 90 procent av betacellerna har förstörts.

Det är också känt som insulinberoende diabetes (IDDM) eller juvenil diabetes. Det är den mest allvarliga typen av diabetes. Den utvecklar eller inträffar när bukspottkörteln gör lite eller inget insulin. Utan insulin i blodet, inte få socker inte in i cellerna, och förblir i blodet.

riskfaktorer

Ett. En familjehistoria ökar risken för typ 1-diabetes.

2. Den förekommer främst under åldern av 20.

Tre. Det händer i människor av alla raser, men är vanligare bland vita.

Det utvecklas vanligen under barndomen och ungdomen, vanligen under de första 20 åren av livet, men kan också uppstå senare i livet. Den står för ca. 10 procent av alla fall.

Insulinberoende diabetes kan kontrolleras genom att sänka blodsockret genom dagliga injektioner av insulin och med en balanserad kost.

typ 2-diabetes

Den typ II eller typ 2-diabetes är den vanligaste typen av diabetes. Ca 90-95% av de människor som lider med diabetes har typ 2-diabetes. Personer med typ Il-diabetes vanligen inte kräver injektioner av insulin. De kan styra glukos i blodet genom att titta på deras diet, göra regelbundna övningar och oral medicinering.

De flesta människor inser att de har typ 2-diabetes endast när en rutinmässig test visar förekomsten av socker eller blodprov avslöjar förekomsten av höga blodsockernivåer. Märkligt nog kan personer som lider av denna typ av diabetes har normala nivåer av insulin i blodet, men kroppens celler i dessa individer vägrar att acceptera insulin, och som ett resultat, förblir socker och ackumuleras i blodet.

Detta fenomen är känt som insulinresistenta tillstånd. Exakt vad som orsakar att cellerna blir resistenta mot insulin är inte helt klarlagd, men övervikt och fettvävnader verkar vara viktiga faktorer. De flesta som utvecklar diabetes typ II tenderar att vara överviktiga.

riskfaktorer

Ett. Som typ 1-diabetes, körs det också i familjer.

2. Det är vanligare bland Native American, afroamerikanska, Latinos och latinamerikaner.

Tre. Brist på övningar och minskad fysisk aktivitet.

4. Risk för denna typ av diabetes ökar också med övervikt. Personer med typ 2-diabetes har generellt stillasittande livsstil och är feta.

Fem. Graviditetsdiabetes under graviditeten ökar också risken för typ 2-diabetes senare.

Kvinnor som har fött barn som väger 9 pounds eller mer har också högre risk.