orsakerna till leukemi

Leukemi orsaker är fortfarande okända. I dagsläget är den medicinska vetenskapen inte kunnat fastställa de specifika leukemi orsaker. Däremot har ett starkt samband mellan vissa genetiska faktorer och utvecklingen av sjukdomen har uppenbarats. Leukemi förekommer i bakgrunden av genetiska fel som orsakar överproduktion av ofullständiga, delvis mognat blodkroppar. Dessutom har leukemi en ärftlig karaktär, vilket gör att överföringen av genetiska anlag för sjukdomen från en generation till en annan. Även om många faktorer är kända för att bidra till utvecklingen av leukemi, ensam de inte kan betraktas som leukemi orsaker.

Orsaken till akut leukemi är okänd. Det enda som man kan säga med säkerhet är att vissa människor löper större risk att få sjukdomen än andra. Människor som utsätts för strålning eller vissa kemikalier har den högsta chans att smittas av sjukdomen. Dessutom finns det den ärftliga faktor. Man har sett att barn får den defekta genen från sin mor och denna gen kan leda till akut leukemi. Människor som har leukemi tenderar att lätt får blåmärken eller blöder lätt från näsan och tandköttet. Förutom svagt immunförsvar, det finns en allmän känsla av trötthet och oförklarlig viktminskning. Sjukdomen i sig har inga specifika symtom.

Under normala förhållanden, dessa stamceller utvecklas antingen i röda blodkroppar, vita blodkroppar eller blodplättar i ett kontrollerat sätt. Leukemi stör den normala utvecklingen av blodceller och orsakar ansamling av delvis utvecklade celler, som inte kan uppfylla sin roll inom organismen. Att döma av den snabba utvecklingen och den ihållande störning, det finns två typer av leukemi: akut leukemi och kronisk leukemi. Akut leukemi skiljer sig från kronisk leukemi med de nivåer som Stamceller kan nå i sin utveckling (stamceller att nuvarande anomalier fortfarande klarar av att delvis utveckla och antingen likna omogna celler eller hela, normala vita blodkroppar).

Leukemi är en benmärgstransplantation sjukdom som uppstår när en onormala vita blodkroppar börjar att kontinuerligt kopiera sig själv. Leukemi, som ordagrant betyder “vitt blod” på grekiska, uppstår när det finns ett överskott av onormala vita blodkroppar i blodet. Sjukdomen börjar oftast i de vita blodkropparna. De blodbildande (hematopoetiska) celler i benmärgen gör leukocyter för att försvara kroppen mot smittsamma organismer, såsom virus och bakterier. Om cellerna når det centrala nervsystemet och bygga upp i cerebrospinalvätska som stöder S hjärnan och ryggraden, kan de orsaka huvudvärk och kramper.

Chansen att överleva är bättre med kombinationen av ATRA och Hemotherapy än enbart kemoterapi. Detta beror ATRA kombinerat med kemoterapi står för en något högre frekvens av fullständig remission samtidigt betydligt färre återfall. Underhåll bota med ATRA, och eventuellt med låg dos kemoterapi, ytterligare minskar förekomsten av återfall. Tillkomsten av ATRA terapi har revolutionerat behandlingen av promyelocytic leukemi och tydligt förbättrat prognosen.

En viss orsak till leukemi är ännu inte känt eftersom det kan drabba personer i alla åldrar och båda könen. En länk dock mellan leukemi och bensen långvarig exponering eller höga doser av strålning kan fastställas. Men de flesta fall inte kan förklaras rationellt. Det huvudsakliga målet för leukemi behandling är att förinta alla befintliga onormala celler i blod och benmärg. En fullständig remission innebär ingen vänster spår av cancerogena förändringar. Några av de behandlade fallen visar en upprepning av sjukdomen med andra tecken och symptom.