Vad är LDL & HDL-kolesterol

När de först ta reda på att de har fått diagnosen högt kolesterol, många människor är osäkra på exakt vad kolesterol är. Kolesterol är en vaxartad, fett-liknande material som görs i levern och andra celler som finns är vissa livsmedel som mejeriprodukter, ägg och kött. Många människor lever sina dagliga liv och aldrig vet vad de riskfaktorer för att ha högt kolesterolvärde eller ens vet hur kolesterolnivåer blir för högt tills de får diagnosen högt kolesterol.

För att den mänskliga kroppen för att utföra viktiga biologiska processer, måste kroppen upprätthålla en viss nivå av kolesterol. Kolesterol är nödvändigt för att kroppen ska kunna producera hormoner, vitamin D och gallsyror som bidrar till att smälta fett. När för mycket kolesterol är närvarande i kroppen, kan problem som hjärtsjukdom utvecklas. Sänka din LDL det “onda” kolesterolet, som orsakar uppbyggnad av plack på väggarna i artärerna, och höja din HDL, din “goda” kolesterolet bör vara ditt huvudsakliga oro eftersom högt kolesterol kan leda till hjärtsjukdomar. Kroppen behöver en mekanism för att bli av dåligt kolesterol och HDL är denna mekanism. Om din HDL nivåerna är för låga, ökar risken för hjärtsjukdom också.

Det finns två grundläggande sätt vid försök att sänka kolesterolvärdet. Ett sätt att sänka ditt kolesterol är att ändra din kost. Försök att äta en låg kolesterolhalt kost. American Heart Association rekommenderar att du äter mindre än tre hundra milligram kolesterol per dag. Om du är i riskzonen eller har fått diagnosen hjärtsjukdom, bör din dagliga intaget av kolesterol inte överstiga 200 mg per dag. Du kan kraftigt minska mängden kolesterol som du förbrukar genom att undvika livsmedel som innehåller mycket mättat fett.

Ett annat effektivt sätt att sänka ditt kolesterol är att ta kolesterolsänkande läkemedel som ordinerats av läkare. Kolesterolsänkande mediciner är inte rätt för alla. Din läkare kommer att avgöra om du är en bra kandidat för denna typ av medicinering. Du kan öka din risk för hjärtsjukdom med tobaksvaror och fysisk inaktivitet. Personer som har känt hjärtsjukdom och / eller diabetes kan ha något annat alternativ än att ta kolesterolsänkande mediciner för att kontrollera sina kolesterolvärden. Med kolesterol mediciner kan utlösa förödelse på din kropp och din plånbok. Ändra några livsstilsvanor att sänka ditt kolesterol kommer att gynna dig i det långa loppet. En förändring i din kost är ett måste. Rökning är en del av din dagliga livsstil. En annan livsstil förändring som du kan göra är att sluta röka. Din HDL eller “goda” kolesterol minskas genom rökning. Om du slutar röka, kommer dessa nivåer börjar förbättras. Regelbunden motion kommer också sänka kolesterolvärden naturligt. Övervikt, diabetes och högt blodtryck är riskfaktorer för hjärtsjukdom. Om du har diagnostiserats med något av ovanstående, kommer måttlig motion hjälper till att hålla dem under kontroll.

Du bör rådfråga en läkare om högt kolesterol och hjärtsjukdomar är vanligt i din familj eftersom detta villkor kan vara ärftlig. Ett enkelt blodprov är allt som behövs för att berätta för dig, om du är i riskzonen för högt kolesterol. Om du har predisponerande faktorer som sätter dig i riskzonen för högt kolesterol och hjärtsjukdomar, kommer din läkare att ge dig några råd och användbara förslag på hur man kan upprätthålla sunda kolesterolnivåer.