meditationsövning – breath meditation

Ok låt oss börja med att hitta en bekväm, lugn plats att meditera. Om du kan ändra belysningen ställa in den till ett trevligt, låg, diskret nivå. Sitt i en position där du känner dig bekväm och avslappnad. Blunda och vila händerna i knät.

Nu skulle jag vilja att du ta med din uppmärksamhet på din andning. Koncentrera dig på rytmen i din andning. Försök inte att tvinga det, bara låta det komma naturligt. Känn luften när den rör sig in och ut ur kroppen. När du känner dig fin och avslappnad jag skulle vilja att du rikta er uppmärksamhet på näsan. Koncentrera dig på denna plats för ett par minuter, känna rörelser i luften när den passerar genom näsan. Tänk på de känslor som den gör. Känns det coolt? Har kittlar det lite? Ta del av allt du känner och vara medveten om den luft som passerar genom näsan vid det exakta ögonblicket.

Nu vill jag att ni rikta er uppmärksamhet på andra delar av kroppen. Flytta din uppmärksamhet ner till halsen. Koncentrera dig på det här området, inte flytta din hals när du andas? Kan du känna den kalla luften passerar över din hals? Tänk på alla känslor som du känner och bara vara medveten om hur luften känns när den rör sig genom kroppen, närande alla dina organ och hålla dig stark och frisk.

Koncentrera dig på halsen i några minuter sedan flytta ner till bröstet. Bli medveten om bröstet stiger och faller med varje stadiga andetag. Hur känns det? Är det lugn och avkopplande? Rör bröstet mer än du trodde att den skulle? Eller är din andning mer ytlig? Känn luften när den kommer in i lungorna. Finns det några rörelser eller vibrationer i bröstet som du inte väntade? Fortsätt att koncentrera sig i detta område under ett par minuter.

Nu skulle jag vilja att du flyttar på din solar plexus, eller naveln området. Hur ser din andning effekt detta område? Kanske finns det en hel del rörelse här nere, eller det kan finnas någon rörelse alls. Det är ok om det inte finns någon rörelse, bara ta en del av detta. Koncentrera dig på det här området för några minuter sedan gå vidare.

Upprepa denna process för varje område i kroppen att du har tid för. Du kan koncentrera sig på något område av kroppen alls från dina händer till dina fötter. Prova din rygg eller axlar, gör dina axlar rör sig när du andas? Vad sägs om låren, kan du känna någon rörelse där? Flytta runt varje område i sin tur koncentrera långsamt på det aktuella området i flera minuter. Tänk på musklerna i det området. Är din andning hjälper till att slappna av dessa muskler? Om du känner dig spänd helt enkelt släppa den muskeln och låt den slappna av.

När du har täckt alla områdets som du vill täcka föra din uppmärksamhet tillbaka till bröstet. Koncentrera gång på stigande och fallande i bröstet som luften kommer in och lämnar dina lungor. Sedan sakta börjar släppa din koncentration. Börja att se din kropp som en enda enhet, märker hur luften färdas längs hela kroppen och är inte specifikt för bara en del. Känn luften när den går in i kroppen och sedan reser till alla muskler och alla organ inom ditt body.Relax och njuta av denna känsla ett tag. Sen när du känner dig bekväm sakta föra dig ur meditation och njuta av resten av din dag.