bröstcancer – hur man lyckas

översikt

När en grupp av celler visa ohämmad tillväxt, som hänvisar till division utöver de normala gränserna, är detta fenomen brukar kallas cancer. Andra egenskaper inkluderar en attack och förstörelse av omgivande vävnader och spridning till andra platser i kroppen via lymfa eller blod, som är känd som metastas.

Dessa elakartade, som hänvisar till en svår och gradvis försämring sjukdom, egenskaper hos cancer skilja dem från godartade tumörer, som är självbegränsande och inte invadera eller metastasera.

En tumör hänvisar till en svullnad eller lesion bildas av en ovanligt hög tillväxt av celler och förekommer med de flesta cancerformer. Men vissa, som leukemi, producerar inte tumörer.

Bröstcancer blir etablerad, inledningsvis, i cellerna i bröstet hos män och kvinnor. På en global nivå, den näst mest etablerade formen av cancer, efter lungcancer, är det av bröstcancer. Det motsvarar 10% av all cancer i båda könen. Det är den femte vanligaste dödsorsaken i cancer.

Den vanligaste typen av cancer som specifikt rör kvinnor, globalt, är det av bröstcancer. Det sker vid mer än dubbelt så snabbt som för kolorektal cancer och livmoderhalscancer och ungefär tre gånger så stor som lungcancer. Vidare, när det gäller kvinnor är dödligheten i bröstcancer, över hela världen, cirka 25% mer än i lungcancer.

I en undersökning 2005 fann man att bröstcancer producerade 502.000 dödsfall i världen. För att få detta i ett sammanhang, innebär detta ca 7% av alla dödsfall i cancer, och nästan 1% av alla registrerade dödsfall. Vidare har det skett en betydande ökning, globalt, i bröstcancer sedan 1970-talet. Denna statistik, föreslås det, kan förknippas med modern livsstil i västvärlden.

På global basis, skiljer förekomsten av bröstcancer betydligt beroende på region. Det är mindre utbredd i mindre utvecklade länder, och mer så i ytterligare utvecklade länderna. I de utsedda tolv regioner i världen, den årliga incidensen per 100.000 kvinnor är följande: Östasien, 18, Södra Centralasien, 22, Afrika söder om Sahara, 22, sydöstra Asien, 26, Nordafrika och västra Asien , 28, Syd-och Centralamerika, 42, Östeuropa, 49, Sydeuropa, 56, Nordeuropa, 73, Oceanien, 74, Västeuropa, 78, och i Nordamerika, 90.

USA har den högsta incidensen av bröstcancer hos kvinnor, globalt. En studie har visat 141 fall bland vita kvinnor och 122 bland afroamerikanska kvinnor. Även i USA, är bröstcancer bland kvinnor den vanligaste cancer. Efter lungcancer, ger det den näst högsta förekomsten av dödsfall av alla cancersjukdomar.

Det är en 12,5% chans att kvinnor i USA att utveckla invasiv bröstcancer inom deras livstid. Vidare finns en 3% chans att den bröstcancer som företagen tar upp faktiskt kommer att förorsaka deras död. En prognos har föreslagit att, år 2007, skulle bröstcancer vara orsak till 40.910 dödsfall i USA. Detta skulle motsvara cirka 7% av dödsfallen i cancer, och nästan 2% av alla dödsfall.

För de senaste åren har både incidensen och dödligheten i bröstcancer i USA varit på tillbakagång. År 2005 avslutade en studie som genomförts i USA av Society för kvinnors hälsa Forskning som bröstcancer är sjukdomen som orsakar mest oro. Detta är ett intressant resultat eftersom hjärtsjukdomar är en mycket mer utbredd faktor när man överväger alla dödsfall bland kvinnor.

Bröstcancer är också vanligare hos män. Detta beror på det faktum att Bröstet består av identiska vävnader med avseende på båda könen. Man måste dock komma ihåg att manifestationen av bröstcancer hos män är cirka 100 gånger mindre vanligt än hos kvinnor. Omvänt är män med bröstcancer anses ha samma statistiska överlevnad som kvinnor.