testikelcancer mesoteliom-känna till grundläggande fakta

Testikelcancer mesoteliom är den minst vanliga typen av mesoteliom. Liksom andra former av malignt mesoteliom, är det också förknippat med exponering för asbest fibers.Up tills nu, är antalet rapporterade fall av denna typ av mesoteliom är mindre än en hundred.This cancer angriper membranösa slemhinnan testiklarna kallas tunica vaginalis som skyddar och stödjer testiklarna.

symtom och diagnos

Eftersom denna typ av mesoteliom är mycket sällsynt, det finns ingen klassisk uppsättning av specifika symtom för denna cancer. För det mesta, men det finns vanligen uppkomsten av testikulära klumpar och svullnad av pungen. Utseendet av testikelcancer klumpar leder vanligtvis till diagnosen testikelcancer mesoteliom. Ibland tumören upptäcktes av misstag när en patient genomgår kirurgi för en annan anledning {såsom bråck reparation}. För bekräftelse av diagnosen, bör ett prov av tumören vävnad tas bort {biopsi} och fördes till laboratoriet för undersökning.

behandling

Behandlingen av testikulär mesoteliom innebär användning av kirurgi, innefattar kemoterapi och eller radiotherapy.Surgery avlägsnandet av antingen en del eller avlägsnande av hela testikeln beroende på omfattningen av cancer.This följs sedan av kemoterapi och strålbehandling eller att döda kvarvarande cancerceller. Eftersom testikelcancer mesoteliom är ofta en sekundär tumör, och den primära tumören är troligen beläget inom bukhinnan (membranet kantar bukhålan), kan behandling innebära mer än att bara ta bort testikeltumörer. I dessa fall måste de primära buken tumörer behandlas också. När en patient genomgår kemoterapi de får oftast cancer läkemedel via en intravenös väg. Drogerna rikta selektivt och döda snabbt delande cancerceller, förhindrar deras tillväxt. Strålbehandling används också för att döda existerande cancerceller och förhindra tillväxten av nya skadliga celler genom att utstråla det smittade området. Det bör noteras att både peritoneal och testikelcancer mesoteliom klassificeras som kliniskt aggressiva former av asbest cancer. Detta innebär att de kan spridas snabbt. Dessutom tenderar testikelcancer mesoteliom att återkomma inom några år, även i fall där tumörer opereras bort.

Hur orsakar asbest testikelcancer mesoteliom?

Eftersom testikelcancer mesoteliom är mycket ovanlig, mycket lite är känt om hur den utvecklas. De flesta forskare teoretisera det finns två möjliga avgångs för testikelcancer mesoteliom. Tunica vaginalis, membranet där testikelcancer mesoteliom utvecklar, består av mesotelceller, som finns i de flesta av kroppens membranösa foder. Tunica vaginalis består av två skikt, som kallas parietala (yttre) och viscerala (inre) skikt.

Firm vit-gula noduler kan hittas på den serosala ytan av tunica. Nodulerna kan så småningom innesluta innehållet i pungen, och orsaka tunica vaginalis att tjockna.

Medan det för närvarande ingen teori för att förklara varför exponering för asbest kan orsaka en primär tumör att utvecklas i testiklarna, är det underförstått att när asbestfibrerna är i kroppen, kan de fastna i organ och orsakar inflammation eller infektion som kan resultera i utvecklingen av mesoteliom. Fibrerna orsaka cancerous cellerna att dela onormalt, vilket orsakar ackumulering av vätska och utvecklingen av tumörer. När cellerna har blivit elakartad, är de inte längre kan kontrollera sina egna cykler av tillväxt och delning. En primär tumör som utvecklas i testikeln bildas av cancerceller som delar utan någon form av kontroll, vilket orsakar förtjockning av tunica vaginalis till slut leder till bildandet av tumörer.