asbest damm och DNA-skada

Medan du studerar effekten att asbestdamm har på arbetstagarna, är det viktigt att undersöka flera faktorer såsom uppgifter om rökvanor, ålder och andra kliniska och radiologiska data. En intressant studie heter “roll katalytiska järn i asbest inducerad lipidperoxidation och DNA-sträng går sönder i C3H10T1 / 2 celler.” Av CJ Turver och RC Brown – Br J Cancer. 1987 augusti, 56 (2): 133-136. Här är ett utdrag: “Abstract – Medverkan av katalytiska järn i vitro verksamhet krokidolitasbest har undersökts. Exponering av C3H10T1 / 2 celler till antingen UICC krokidolit standard referensprov eller en icke fibrös (slipat) derivat resulterade i en ökning av tiobar ämnen sura reaktiva. Denna katalytiska aktiviteten hämmades genom förbehandling med järnkelator desferrioxamin. Effekten av denna aktivitet på cellulär DNA mättes i en analys baserad på produktionen av DNA-strängbrott. Ökade nivåer av DNA-strängbrott upptäcktes i odlingar behandlade med både slipat den och UICC krokidolit. Införande av desferrioxamin med asbest hämmade DNA-sträng går sönder. Slutsatsen är den katalytiska järn som finns på dammet kan skada både lipid och DNA, och att detta kan vara en viktig mekanism i asbest patogenicitet. ”

En annan intressant studie heter “Radiografiska avvikelser i asbest isolatorer: Effekter av duration från debuten av exponering och rökning. Relationer av dyspné med parenkymal och pleurafibros “av R. Lilis, MD, A. Miller, MD, J. Godbold, PhD, E. Chan, MS, IJ Selikoff, MD – American Journal of Industrial Medicine – Volym 20 Nummer 1, Sidorna 1 – 15. Här är ett utdrag: “Abstract – Chest röntgenbilder och spirometri utvärderades i 2907 aktiva och pensionerade asbest isolatorer, de flesta (86,8%) hade 30 år från starten av asbestexponering. Testet utfördes i 19 städer i USA under åren 1981-1983. Komplett demografiska, rökning, kliniska och radiologiska data erhölls för 2.790 arbetare. Detta är den enskilt största gruppen av isolatorer som har studerats. Fem hundra fyrtioåtta (19,7%) hade aldrig rökt cigaretter, 942 (33,9%) var aktuella rökare, och 1300 (46,6%) var ex-rökare. Bara 439 (15,7%) arbetare hade ingen radiografisk bevis för asbestrelaterade sjukdomar (normal lungröntgen), 668 (23,9%) hade pleurafibros bara, 325 (11,6%) hade parenkymal fibros ensam, och 1358 (48,7%) hade både parenkymal och pleurafibros.

Prevalensen av röntgen parenkyma förändringar ökade signifikant (p <.001) = "" från = "" 38,6% = "" (duronset = ""> <30 = "" år) = "" till = "" 70% = " "(40 =" "år). =" "för =" "pleura =" "förändringar =" "det =" "jämförande =" "prevalenser =" "var =" "55% =" "och =" "82 %. = "" de = "" med = "" nej = "" history = "" av = "" cigarett = "" rökning = "" var = "" mer = "" sannolikt = "" till = "" har = "" normal = "" filmer = "" än = "" de = "" med = "" en = "" history = "" av = "" rökning = "" (19,2% = "" kontra = "" 14,4 % = "" för = "" current = "" smokers = "" och = "" 15,2% = "" bland = "" ex-rökare), = "" och = "" var = "" mindre = "" sannolikt = "" till = "" har = "" parenkymatös = "" fibros = "" (44,5% = "" kontra = "" 69,7% = "" för = "" current = "" smokers = "" och = "" 60,2% = "" av = "" ex-rökare). = "" dyspné, = "" MRC = "" kvalitet = "" 3 = "" och = "" högre, = "" var = "" mer = " "förhärskande =" "när =" "pleura =" "fibros =" "var =" "tillhörande =" "med =" "interstitiell =" "pulmonary =" "fibros =" "(at =" "alla =" " överflöd = "" nivåer = "" av = "" small = "" opacitet) = "" än = "" när = "" pleura = "" fibros = "" var = "" frånvarande. = "" logistic = "" regression = "" analys = "" av = "" faktorer = "" bidrar = "" till = "" så = "" dyspné = "" visade = "" att = "" det = "" närvaro = "" av = "" kombinerade = "" parenkyma = "" och = "" pleura = "" avvikelser = "" var = "" a = "" viktigt = "" förklarande = "" variabel, = "" in = "" tillsats = " "att =" "ålder, =" "rökning, =" "och =" "kropp =" "massa =" "(Quetelet =" "index), =" "det =" "närvaro =" "av =" " parenkymal = "" förändringar = "" bara = "" eller = "" av = "" pleura = "" förändringar = "" bara = "" som = "" faktorer = "" bidrar = "" till = "" dyspné , = "" gjorde = "" inte = "" räckhåll = "" det = "" level = "" av = "" statistisk = "" signifikans = "" in = "" det = "" regression = "" analys. = "" det = "" resultat = "" av = "" dessa = "" undersökningar = "" show = "" att = "" pleura = "" fibros = "" är = "" a = "" ofta = " "hitta =" "i =" "asbest-exponerade =" "grupper =" "med =" "long-term =" "uppföljning =" "och =" "att =" "dess =" "funktionell =" "signifikans =" ??"är =" "inte =" "försumbar. =" "det =" "bidrag =" "av =" "cigarett =" "rökning =" "till =" "prevalens =" ??"och =" " stränghet = "" av = "" interstitiell = "" fibros = "" är = "" en = "" extra = "" reason = "" för = "" rökning = "" upphörande = "" bland = "" asbest- exponerade = "" individer. "=" ">

En tredje studie kallas, “En jämförelse av ferruginous kroppen och obestruket fiberinnehållet i lungorna hos tidigare asbestarbetarna.” Av Dodson RF, Williams MG Jr, O’Sullivan MF, Corn CJ, Greenberg SD, Hurst GA. – Am Rev Respir Dis. 1985 Jul; 132 (1) :143-7. Här är ett utdrag: “Abstract – vävnadsprover från 12 tidigare asbestarbetarna smältes och analyserades för ferruginous kropp och obelagda populationer fiber. Det noterades att det fanns ett stort antal asbestfri fibrer i varje prov. I vissa prover, utgjorde dessa fibrer över 80% av de obelagda totala fibrerna, och de kan i hög grad påverka de uppgifter som för asbest innehållet i vävnaden inte särskiljas genom ljus-och elektronmikroskopi mikroskopiska tekniker, såsom röntgen energi-spridande analys. Det fanns stora variationer i antalet obelagda fibrer per ferruginous kroppen mellan de enskilda arbetarna. De spjälkade prover från lungorna av 2 arbetare gav inga ferruginous kroppar genom ljusmikroskop, även om dessa prover genom elektronmikroskopi innehöll respektive laster av 780.000 och 1,2 miljoner obelagda amfibol fibrer per gram. Ljusmikroskopi undersökning av angränsande vävnader bekräftade mild fibros i båda arbetstagarna. Järnhaltig organ fungerar som en generell markör för asbestexponering. Men våra data tyder på att deras frånvaro i vävnad med interstitiell fibros från en arbetare med tidigare yrkesmässig exponering inte kan vara tillräckligt klara för att utesluta asbest-inducerad sjukdom. Snarare, vilket framgår av våra data, kan individuella undantag kräva korrelerad analys genom analytisk elektronmikroskopi för att definiera partiklar belastning och stödja diagnosen av sjukdomen. ”

Om du hittat någon av dessa utdrag, läs dem i sin helhet. Vi är skyldiga alla i tacksamhetsskuld till dessa forskare.