prostatacancer och dess riskfaktorer

Den näst vanligaste sjukdomen orsakat dödsfall bland män i Nordamerika är prostatacancer. Det är också den vanligaste formen av cancer i den manliga befolkningen. Det är vanligast hos män över 65 års ålder och ökar i förekomst med stigande ålder. Cirka 189.000 män kommer att diagnostiseras med prostatacancer varje år och av dem som diagnostiserats 30.000 kommer att dö på grund av det. Den goda nyheten är att förekomsten av död från det minskar i takt med den medicinska vetenskapen gör framsteg i sin diagnos och behandling.

Om diagnosen ställs tidigt nog och cancern är begränsad till prostatan är det helt botas med en överlevnad på 100%. Om cancern har spridit sig regionalt denna procentandel sjunker till en 95% överlevnad. För 75% av alla män som har prostatacancer diagnostiseras på ett av dessa två steg. Många män lever och dör med prostatacancer utan att veta att de hade det, visar inga tecken eller symptom förrän en obduktion utförs.

De flesta medicinska forskning pekar på androgener som har en roll i utvecklingen av prostatacancer, men den exakta orsaken är fortfarande okänd. Majoriteten av prostatacancer utvecklas i de perifera zonerna av körteln, och för det mesta är alla adenokarcinom. På grund av detta finns det ökad risk för cancern sprider sig till prostatisk kapsel.

Tumören kan komprimera urinröret och blockera urinflöde när det växer. Om det metastasizes det kan påverka sädesblåsorna eller urinblåsa samt sprids genom lymfa och venös kanaler, vilket är vanligt förekommande om de lämnas obehandlade.

Under de tidiga stadierna av prostatacancer många män inte upplever några symptom, eller är asymtomatiska. Det första symptomet brukar märkas är skelettsmärta, efter att cancern har spridit sig till skelettet i bäckenbotten. Storlek, placering, och malignitet av tumören påverkar eventuella urin symtom som påträffas. Dessa symtom är liknande den som upplevs av män som har godartad prostataförstoring och kan inkludera urinträngningar, frekvens, tveksamhet, dysuri, och nattliga urinträngningar. Sexuellt aktiva män kan märka hematuri eller blod i sin utlösning.

Sekundär metastasering till ben och i synnerhet kotor är den vanliga dödsorsaken från prostatacancer. Förlust av rörlighet och tarm en urinblåsans funktion kan leda till att ryggraden är mer mottagliga för kompressionsfrakturer. Livshotande anemi och nedsatt immunförsvar kan också resultera i tumörer så småningom invadera benmärgen.

Förutom åldern annan viktig riskfaktor för prostatacancer är race. De med de högsta incidensen av denna form av cancer i världen är afroamerikaner, mer än en fördubbling av andelen vita män som får diagnosen. Tyvärr denna grupp är också mer sannolikt att få diagnosen senare under sjukdomen cykeln och har också dubbelt dödligheten av andra rasgrupper. De med den lägsta graden av diagnostiserad prostatacancer omfatta asiater och indianer.

Män måste också vara medvetna om andra riskfaktorer som inkluderar:

Ett. Män som har en familjehistoria av sjukdomen löper större risk än de som inte gör det.

2. Män som har vasectomies löper en högre risk eftersom det ökar nivåerna av fritt cirkulerande testosteron.

Tre. Diet kan spela en roll. Män som äter fettrik kost med massor av rött kött och har brist på vitamin A, vitamin D, lykopen och selen löper en större risk.

4. Inte få tillräckligt med solexponering kan också spela en roll.

Det är viktigt för alla män att ha regelbundna filmvisningar för prostatacancer när de når 45 års ålder. Den bästa behandlingen för denna förödande sjukdom är att fånga den tidigt eftersom ju tidigare det upptäcks och behandlas desto större chans till ett botemedel.