mödrar som ammar har en lägre risk för diabetes och hjärtsjukdomar

amning kan bromsa hjärta, diabetes riskfaktorer

Reuters Health, New York, rapporterade att enligt den nya studien verkar som ammar inte bara bra för barnet, men det även gynnar den ammande mamman – det sänker långsiktiga risken för att utveckla en samling riskfaktorer för hjärtsjukdom och diabetes.

Studien genomfördes på 20 år och involverade omkring 700 kvinnor visar att mödrar som hade ammats var friskare än de som flaskmatas sina barn.
De ammande mödrar är mindre benägna att utveckla metabola syndromet.

Detta innebär amning visade stark skyddande effekt på deras hälsa. De var starkare och riskfaktorer för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes har minskat avsevärt.

Också bland dem mindre bukfetma, högt blodtryck och högre blodsockernivå, var låga nivåer av HDL (bra) kolesterol och högre halter av triglycerider (en typ av blodfett) observerades.

Dessutom var det uppenbart skyddande effekten starkare bland kvinnor med en historia av graviditetsdiabetes, en form av diabetes som uppkommer under graviditet och försvinner efter förlossningen.

Även om det är tillfälligt, gör graviditetsdiabetes höja en kvinnas odds att så småningom utveckla typ 2-diabetes.

Dessa senaste rön tyder på att amning kan bidra till att minska denna överrisk, säger leda forskaren Dr Erica P. Gunderson, forskare vid Kaiser Permanente Uppdelning av Forskning i Oakland, Kalifornien.

Däremot berättade hon Reuters Health, medan studien föreslog att amning har en “stark skyddande effekt” mot metabolt syndrom, behövs det mer forskning för att se om det leder till lägre hastigheter av diabetes och hjärtsjukdomar.

Studien, som publiceras online i tidskriften Diabetes, ingick 704 kvinnor som var i åldrarna 18 och 30 och utan metabola syndromet i början, och som födde för första gången under studieperioden.

Mer än 20 års uppföljning, var 120 diagnosen metabolt syndrom.

Forskarna fann att bland kvinnor med ingen historia av graviditetsdiabetes, var de som hade ammats i mer än en månad någonstans från 39 procent till 56 procent mindre risk att utveckla metabola syndromet – beroende på hur länge de hade ammats.