mesothelium och mesoteliom – några intressanta fakta

Alla som har mesoteliom eller känner någon som har mesoteliom känner smärta och lidande man måste utstå från denna dödliga sjukdom. Mesoteliom är en sällsynt form av cancer som nästan alltid orsakas av exponering för asbest. Även om denna sjukdom är ganska sällsynta, är det mycket allvarlig och i de flesta fall har en dödlig utgång. De flesta som utvecklar mesoteliom har arbetat på arbeten där de inandas asbest partiklar, eller att de har utsatts för asbestdamm och fibrer på andra sätt.

Termen mesoteliom kommer från mesothelium, som är ett skydd som täcker som sköld och rockar flesta av de inre organen i kroppen, såsom hjärta och lungor.

typer av mesothelium

Det finns två typer av mesothelium: visceral mesothelium och parietala mesothelium.

Visceral Mesothelium: Visceral mesothelium är mesothelial vävnad som tätt omger organ i bukhålan.

Parietal Mesothlium: parietala mesothelium är det membran som omger lungorna och väggarna i brösthålan.

vad är mesoteliom?

Mesoteliom är en sällsynt form av cancer som maligna celler finns i slemhinnan i bröstkorgen eller buken. Denna dödliga sjukdom kan orsaka onormal tillväxt och delning av mesothelium cellerna genom att invadera och skada justerande vävnader och organ. Cancercellen kan också spridas från sin ursprungliga plats till andra delar av kroppen. En kombination av rökning med asbestexponering ökar väsentligt ett personers risk att utveckla mesoteliom. Men mesoteliom har också rapporterats hos vissa personer som inte har exponerats för asbest.

som är i riskzonen för att utveckla mesoteliom?

De flesta som utvecklar mesoteliom har arbetat på arbeten där de inandas asbest partiklar, eller att de har utsatts för asbestdamm och fibrer på andra sätt. Ju tyngre exponering för asbest desto högre är dina chanser att utveckla mesoteliom, plus längden av exponeringstiden också ökar risken. Men forskning visar att vissa enskilda med endast en kort mängd av exponering också har utvecklat mesoteliom, inte heller alla som är kraftigt exponerade för asbest utvecklat mesoteliom. Rökning i kombination med exponering för asbest kan öka risken för att utveckla cancer i luftvägarna i lungorna.

Det har också förekommit rapporter om familjemedlemmar och de som kommer i kontakt med asbest arbetstagare löper också risk att utveckla mesoteliom eller annan asbestrelaterade sjukdomar. Familjemedlemmar kan minska sina chanser att exponering för asbestfibrer om asbest arbetstagare dusch och ändra innan de lämnar arbetsplatsen.

vad är några av de tecken och symtom på mesoteliom?

Symtomen vid mesoteliom kanske inte förrän 20 till 50 år efter exponering för asbest. Några av de tecken och symptom inkluderar: viktminskning, andfåddhet, trötthet, akut smärta i buken och bröstet, buken svullnad, anemi, bara för att nämna några.

är mesoteliom en dödsdom?

Om tjugo år sedan skulle svaret vara ja, men detta är inte längre fallet idag. Om du eller någon närstående har fått diagnosen mesoteliom är det viktigt att du omedelbart söka läkarvård.

vad är några av de behandlingar som används för mesoteliom?

Det beror på stadiet av sjukdomen är, platsen för cancer och patientens allmänna hälsa och ålder. Några av mesoteliom behandlingar inkluderar: konventionella terapier, operationer, kemoterapi, strålbehandling, immunterapi och eller en kombination av behandling och medicinering.