asbest – mesoteliom

Asbest är den största arbetsplatsen killer idag. De som har arbetat med asbest eller som är regelbundet i kontakt med någon som har är i riskzonen från asbestos, lungcancer och mesoteliom. Alla dessa är dödliga respiratoriska sjukdomar som är extremt svåra att bota. Forskningen utförs i olika forskningslaboratorier över hela USA och många läkemedelsföretag också strävar efter att hitta nya läkemedel och behandlingsmetoder.

En sällsynt sjukdom som orsakas av asbest, som blir allt vanligare är mesoteliom. Även okänd av många i dag, är det nästan säkert att medvetenheten om denna sjukdom kommer att sändas över hela världen på grund av dess ökande förekomst hos män i åldern mellan 55 och 70. Många av dessa män är nu lämna flera miljoner dollar stämningar mot de företag som utsatt dem för asbest. De som löper störst risk från mesoteliom är de som har varit i regelbunden kontakt med asbestdamm och fibrer utan tillräckligt skydd. Bara ett par månader av exponering för asbest kan leda till mesoteliom 30 år senare. Latensperioden (tid sjukdomen tar att börja ta effekt) av mesoteliom är den 30 – 50 års som är en av anledningarna till att det är så svårt att bota eftersom det är mycket svårt att hantera i sin linda. En annan anledning är det så svårt att bota är att dess tidiga symtom är karakteristiska för många andra mer vanliga sjukdomar som lunginflammation.

Mesoteliom symtom är:

– Bröstsmärtor
– Hosta som förvärras över tid
– Viktminskning
– Andnöd
– Hosta upp blod
– Illamående och kräkningar
– Trötthet
– Väsande andning
– Lunginfektion
– Svullna lymfkörtlar
– Aptitlöshet

En patient kommer att känna symtom beroende på vilken typ av mesoteliom han eller hon har fått. För information om de olika typerna av mesoteliom gå till: http://www.1-mesothelioma.co.uk

Under de kommande 35 åren är det uppskattas att över 1 miljon människor kommer att dö av asbestrelaterade sjukdomar i utvecklade länder. De flesta av dessa människor kommer att dö av lungcancer och mesoteliom eftersom dessa två är de mest produktiva asbestrelaterade sjukdomar.