tjocktarmscancer – diagnos, orsaker, symptom, behandling och prognos.

Tjocktarmscancer är cancer i tjocktarmen (kolon), den nedre delen av matsmältningssystemet. Tjocktarmscancer är den näst vanligaste cancerformen i USA med lika fördelning mellan män och kvinnor. Kolontumors påverkar oftast personer över 40 års ålder, med majoriteten av folk som diagnostiseras med sjukdomen är över 60 år. Tjocktarmscancer kan påverka någon ras eller etnisk grupp, men vissa studier tyder på att amerikaner i nordeuropeiska arvet har en högre risk än genomsnittet för kolontumors.

incidens av koloncancer
Tjocktarmscancer är vanligare i industrialiserade länder och i de samhällen där rött kött är en viktig del av kosten, trots att bevisning indikeras att bara ändra din kost till vitt kött och skaldjur som i till exempel Japan, tenderar att bara byta magcancer för koloncancer. I nästan alla fall tjocktarmscancer är en behandlingsbar sjukdom om upptäcks tidigt.

tecken och symtom
Tjocktarmscancer börjar vanligtvis med uppkomsten av godartade svulster såsom polyper. Ofta finns det inga tidiga symtom. Om tecken och symtom på tjocktarmscancer verkar, kan de innehålla: en förändring i din tarm vanor, inklusive diarré eller förstoppning eller en förändring i konsistens avföringen i mer än ett par veckor, rektal blödning eller blod i avföringen, ihållande magbesvär, såsom kramper, gas eller smärta, buksmärta med en avföring, en känsla av att tarmen inte töms helt, svaghet eller trötthet och oförklarlig viktminskning.

orsaker till koloncancer
Koloncancer exakta orsaken är okänd, men det verkar att påverkas av både ärftliga och miljöfaktorer. Studier visar en koncentration i områden med högre ekonomisk utveckling tyder på en relation till diet, särskilt överskott animaliskt fett och lågt fiber. Andra faktorer som ökar risken att utveckla kolontumors är: ålder över 40, förekomsten av andra sjukdomar i mag-tarmkanalen samt ärftlighet och ulcerös kolit.
Utveckling av koloncancer i tidig ålder, eller på flera webbplatser, eller återkommande koloncancer, föreslår en genetiskt överförd form av sjukdomen i motsats till den sporadiska formen. Det finns också en liten ökad risk för colon cancer hos individen som röker.
Den vanligaste tjocktarmscancer celltyp är adenocarcinom som står för 95% av fallen.

diagnos
Utvecklingen av polyper i tjocktarmen föregår oftast utveckling av tjocktarmscancer med fem eller fler år. Den amerikanska Gastroenterologial Association reviderat sina screening riktlinjer under 2003 att rekommendera att personer med två eller fler släktingar av första graden med kolorektal cancer eller en första gradens släkting med kolon eller ändtarmscancer före 60 års ålder ska ha en början screening koloskopi vid 40 års ålder eller början 10 år innan en ålder av tidigare tjocktarmscancer diagnos i familjen (vilket som är tidigast). De med en första gradens släkting diagnosen tjocktarmscancer efter ålder 60 eller två andra gradens släkting med kolon eller ändtarmscancer bör påbörjas screening vid 40 års ålder med en av de metoder som anges ovan, t.ex. årlig sigmoidoskopi. De vanligaste tjocktarmscancer screening test är koloskopi, sigmoidoskopi, och fekal ockult blodtest.
Datortomografi och lavemang barium också rutinmässigt används för diagnos av kolon och rektal cancer.

behandling av koloncancer
Nästan alla kolontumörer behandlas med kirurgi först, oberoende av scenen. Den elakartad tumör, är angränsande vävnader och eventuella lymfknutor som kan innehålla cancerceller bort.
I koloncancer, är kemoterapi efter operation vanligen endast ges om cancern har spridit sig till lymfkörtlarna (etapp III). Strålbehandling kan också användas för att inducera tumörregression. Som med andra cancerbehandlingar, varierar förekomsten av biverkningar med patienternas hälsa och exakt vilken typ av behandling.

förebyggande
Det är inte ett absolut förfarande för att förhindra koloncancer. Fortfarande finns det steg en individ kan vidta för att dramatiskt minska risken eller för att identifiera förstadier till cancer i tjocktarmen så att den inte manifestera sig. Människor som vänder åldern 50, och alla av dem med en historia av koloncancer i sina familjer, bör tala med sin läkare om de senaste screening rekommendationer från läkare och organisationer cancer. De bör titta efter symptom och delta i alla rekommenderade visningar för att öka sannolikheten för att fånga koloncancer tidigt. Motion tros minska risken för tjocktarmscancer. Tydligen finns inget samband mellan frekvensen av avföring eller laxerande användning och risken för tjocktarmscancer.

prognos
Prognos beror på stadiet av sjukdomen och den allmänna hälsan hos patienten. Om diagnosen tidigt, innan tumören har spridit sig från tarmen, dessa behandlingar är mycket effektiva, med ca 90% av patienterna vid liv fem år efter diagnos. Om tjocktarmscancer inte komma tillbaka (återkommer) inom 5 år, anses det botas. Prognosen är dålig hos patienter med lever-och lung metastaser.