mesoteliom, vad betyder det

Mesoteliom är en cancer i mesothelium, den skyddande beläggning som täcker och skyddar de inre organen i kroppen. Mesothelium har två lager, den viscerala skikt som täcker orgeln och en sekund, parietala skikt, eller det yttre skiktet som bildar en säck runt den.

Mesothelium har olika namn beroende på var i kroppen. Lungsäcken är namnet på mesothelial vävnad som omger lungorna och kantar brösthålan. Bukhinnan täcker de flesta organ i bukhålan, medan hjärtsäcken linjer och skyddar hjärtat. Mesothelium producerar en smörjande vätska som gör att organ inom den att röra sig och glida lätt. Vätskan gör att lungorna att andas och hjärtat att expandera och kontrakt utan att skapa någon typ av inre friktion.

Liksom andra former av cancer, uppstår mesoteliom när celler blir onormala och dela eller växa utom kontroll. När någon har mesoteliom, den hjälpsamma smörjande vätska som beskrivits ovan kan vara över utsöndras. Detta överskott vätska omsluter organen med ett tjockt lager av tumörvävnad, beskrivs som en skorpa typ av lager.

I avancerade fall av cancer, celler metastasera {spread}, eller växa och invadera andra organ och sprida sig till andra delar av kroppen. Majoriteten av individer som lider av sjukdomen har cancer som påverkar slemhinnan i lungan. Ibland förekommer sjukdomen i slemhinnan i bukhålan (peritoneal mesoteliom) eller i hjärtsäcken (perikardiell mesoteliom).

Symptomen av mesoteliom är gemensamma för ett antal sjukdomar, som innebär att det är svårt att diagnostisera. Unika typer av behandling utreds fortfarande genom kliniska prövningar och forskning, men som regel, inte cancern inte svarar bra på de flesta behandlingar som för närvarande erbjuds.

Mesoteliom orsakas av inandning eller intag av asbestfibrer. De grova fibrer orsaka ärrbildning i mesothelial vävnad som kan orsaka asbestos eller pleura plack. Olyckligtvis kan ärrbildning också leda till cancer som kallas mesoteliom. Det tar ofta 20 till 50 år efter exponering för asbest innan symptomen utvecklas. Denna tidsperiod kallas en latensperiod. På grund av latens perioden, påverkar sjukdomen vanligen män och kvinnor som är minst 50 år och som fungerade med asbest mellan 20 och 50 år sedan.

Många som arbetar 20 till 50 år sedan inte använda någon typ av skydd på arbetsplatsen medan de var utsatta för damm eller fibrer från asbest. Samtidigt hade emellertid många av de företag som anställer arbetare full vetskap om att asbest var farligt och att exponering för asbest skulle skada hälsan hos många av de anställda. Isolatorer, murare, elektriker, rör montörer, mekaniker, järn arbetstagare, skeppsbyggare, arbetare fartyg, lager tegel, snickare och andra hantverkare är bara några exempel på arbetare som var benägna att arbeta med asbest på en dag-till-dag basis . Även utsatta är familjer dessa arbetstagare, eftersom asbestfibrer kan föras in i hemmet från kläder, hud eller hår för arbetstagaren.

Tyvärr har miljontals människor blivit utsatta för asbest under åren. Först nu kan vi se de katastrofala effekterna av exponering för asbest på arbetsplatsen. Precis som det är med andra cancer, är en tidig diagnos viktig för effektiv behandling av sjukdomen. Om du har varit utsatt för asbest i det förflutna speciellt på arbetsplatsen, och om du stat att märka de vanligaste symtomen bör du se din läkare omedelbart för lämpliga tester och utvärdering