lungtumörer cancer och mesoteliom bland asbest arbetstagare

De flesta människor som får diagnosen mesoteliom har exponerats för asbest på arbetsplatsen. En intressant studie om punkten kallas “, mesoteliom och lungtumörer hänförlig till asbest bland petroleumprodukter arbetare” av Valerio Gennaro, MD, Murray M. Finkelstein, MD, Marcello Ceppi, DSC, Vincenzo Fontana, DSC, Fabio Montanaro, DSC, Alessandra Perrotta , DSC, Riccardo Puntoni, DSC, Stefania Silvano, MD – American Journal of Industrial Medicine Volym 37 Nummer 3, Pages 275-282. Här är ett utdrag: “Abstract – Background – Asbest exponering har definitivt visat sig vara associerade med både mesoteliom och lungcancer. Men i den totala populationen av arbetstagare oljeraffinaderi potentiellt exponeras för asbest, många studier visar tydligt ett definitivt ökad risk för mesoteliom, men ingen bevisad överskott av lungcancer efter jämförelse med den allmänna befolkningen. Genom att presentera nya data och en omvärdering av två nya och oberoende epidemiologiska studier som utförts i Ligurien, Italien, och Ontario, Kanada, försöker vi att belysa denna till synes paradoxala slutsats. – Metoder – Lungcancer mortalitet studerades bland underhåll arbetstagare som exponeras för asbest, och bland två andra undergrupper av raffinaderi anställda: Arbetare och tjänstemän. Jämförelsen med arbetare utfördes i syfte att ta hänsyn till den roll som friska arbetare effekt, rökvanor, och socioekonomisk nivå. Jämförelsen med vit krage arbetare utfördes för att kontrollera för andra yrkesmässiga lung carcinogener.

Resultat och slutsatser – Resultaten visar på en överensstämmelse mellan de två studierna och visar att 96-100% av mesoteliom och 42-49% av lungtumörer uppstår bland underhållsarbetare var hänförliga till asbestexponering.

En annan intressant studie heter “Roll Oxyradicals i mutagenicitet och DNA skador orsakade av krokidolitasbest i däggdjursceller” av An Xu, Li-Jun Wu, Regina M. Santella, och Tom K. Hei – Cancer Res December 1, 1999 59 ; 5922. Här är ett utdrag: “Abstract – Krokidolit, en av de mest cancerframkallande former av asbest, är mutagent i odlade däggdjursceller när analyseras med hjälp av ett system som kan upptäcka multilocus strykningar. I den aktuella studien undersökte vi effekten av butioninsulfoximin (BSO) på mutation frekvens och bildandet av 8 – hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG) i human-hamster-hybrid (AL) celler induceras av krokidolitfibrer i ett försök att bestämma vilken roll av oxyradicals medla fiber mutagenes. BSO, en kompetitiv hämmare av enzymet ³-GT cystein syntetas, utarmat nonprotein sulfhydryler till