Fifty Four årig patient dör av tjocktarmscancer efter det gick odiagnostiserade under 3 koloskopier

Människor med en familj bakgrund av koloncancer och dessutom individer med symtom löper ökad risk att få tjocktarmscancer. Den huvudsakliga förfarande som användes av läkare för att testa för koloncancer om en inidividual har en familjehistoria eller klagar av ett symptom, såsom blod i avföringen, är koloskopi. Med denna metod läkare har möjlighet att se insidan av tjocktarmen och leta efter onormala (och möjligen cancer) utväxter. Förutom att testa personer som löper en ökad risknivå, läkare också vanligtvis förespråkar att asymtomatiska personer som är 50 år eller äldre genomgår rutinmässig screening för att upptäcka någon cancer som kan utvecklas i tjocktarmen innan det når ett framskridet stadium.

Om läkare som gjort koloskopi inte kan tittar på hela spännvidden av tjocktarmen är det möjligt att det kan finnas cancer närvarande i de avsnitt som inte granskats. Bland skälen till varför en läkare inte kan avsluta koloskopi är otillräcklig förberedelse innan resulterar i otillräcklig visualisering eller förekomsten av ett hinder som gör det omöjligt att passera tillämpningsområdet utöver området för hindret. När situationer som dessa uppstår läkaren bör tala om för patienten och rekommenderar att individen antingen genomgå ett alternativt förfarande eller en upprepad koloskopi. En underlåtenhet att göra detta kan leda till en missad cancer som kan växa och utvecklas till ett avancerat stadium innan det upptäcks.

Undersök, som ett exempel, en publicerad process som involverar en 54-årig kvinna som avled från avancerad tjocktarmscancer. Den första riskfaktorn hennes läkare visste om var en familjehistoria av cancer i tjocktarmen. Under hela längden på sex år, utfört läkare 3 colonospies på henne. I denna tid kvinnan beskrev att hon observerade rektal blödning och buksmärtor ofta. Förutom dessa två symptom, hennes läkare, vid minst ett tillfälle, också noterat att hon hade en tredje symptom på tjocktarmscancer – hon hade blodbrist.

I det här fallet, den läkare som utförde koloskopier faktiskt dokumenterat med avseende på två av dem, var att visualisering ofullständig både i colon ascendens och blindtarmen. Läkaren registreras dessutom att detta var situationen beror på det faktum att det fanns ett problem i förbigående tillämpningsområdet utöver den tvärgående tjocktarmen. Sill, fortsatte läkaren som utförde de 3 koloskopier och följde henne under hela denna period försäkra henne om att hennes problem berodde på hemorrojder.

Hon fick så småningom diagnosen tjocktarmscancer när hennes tumör upptäcktes under undersökande operation så att avslöja orsaken till hennes problem. Cancern hade vuxit och spridit sig så långt att patienten var tvungen att ha en betydande del av hennes tarmar tas ut och sedan var tvungen att genomgå kemoterapi. Tyvärr, trots behandling hon gick bort från cancern. Som en följd av läkarens underlåtenhet att följa upp hennes symptom i ljuset av två ofullständiga koloskopier kvinnans familj lämnat in en stämningsansökan. Den advokatbyrå hanterat rättegången kunde dokumentera att de acheived en lösning av $ 875.000 på uppdrag av familjen.

Läkare använder diagnostiska tester för att hitta eller utesluta vissa sjukdomar. Till exempel är det koloskopi används för att hitta eller utesluta tjocktarmscancer men resultatet av testet är bara så bra som den noggrannhet med vilken utfördes. En koloskopi sysselsätter ett utrymme för att se insidan av tjocktarmen för att kontrollera om det finns polyper eller tumörer i tjocktarmen

I händelse av att hela kolon är inte visualiseras, såsom i patentkravet tidigare nämnts kan en läkare inte räkna med att den kunde utesluta cancer. I händelse av att patienten har cancer detta kan leda till en fördröjning av diagnostiken som tillåter cancern tid att växa och utvecklas till en obotlig skede. I en situation som den läkare som räknades på en partiell förfarande kan vara ansvarig.