de fem insulintyper

Insulin är uppdelad i fem typer: snabbverkande, korttidsverkande (eller snabbverkande), medellångverkande, långverkande och förblandad insulin. De olika typerna av insulin varierar i tid tills de börjar arbeta (debut), hur lång tid de tar att uppnå största blodet koncentration och effektivitet (peak) och hur länge de fortsätter att kontrollera blodsocker (duration). Effekterna av insulin, inklusive insättande, topp och varaktighet tider, varierar från individ till individ och från dag till dag.

Beroende på märke, har snabbverkande insulin en genomsnittlig insättande på från 5 till 15 minuter, topp på 30 minuter till 3 timmar, och varaktighet av 3 till 5 timmar. Det är normalt injiceras med måltider, och används i kombination med ett långverkande insulin.

Kortverkande insulin (även kallad vanligt insulin) har en genomsnittlig uppkomsten av 30 minuter till en timme, topp på 2 till 4 timmar, och varaktighet av 4 till 8 timmar, beroende på om det injiceras eller används i en insulinpump. Det har tagit 30 minuter till en timme före en måltid, och kan kombineras med långverkande insulin.

Medellångverkande insulin (även kallad NPH-insulin eller Lente insulin) har en genomsnittlig uppkomsten av 2 till 4 timmar, en topp på 4 till 10 timmar, och löptid på 10 till 18 timmar. Det används ofta i kombination med snabb och kortverkande insulin.

Effekterna av långverkande insulin (kallas ibland bakgrund insulin eller basinsulin) omfattar vanligtvis en hel dag. Det finns två typer av långverkande insulin: insulin glargin (Lantus) och insulin detemir (Levemir). Typisk debut för Lantus är inom 4 till 6 timmar. Lantus levereras stadigt och det gör inte topp, och har en genomsnittlig löptid på 24 timmar.

Typisk debut för Levemir insulin är mellan 2 till 3 timmar. Levemir toppar något mellan 8 till 10 timmar, och varaktigheten är dosberoende, mellan 6 till 23 timmar. Långverkande insulin används ofta i kombination med snabb och kortverkande insulin, eller en muntlig diabetes medicin vid typ 2 diabetiker.

Blandning av insuliner är en kombination av kort-och medellångverkande insulin i samma injektionsflaska eller insulinpenna. Det är normalt tas två gånger om dagen före måltid.

Insulinbehandling är komplext och vätska, och kräver regelbundna samråd med en läkare. Lyckad insulinbehandling tar hänsyn till saker som kost, alkohol, motion, stress, menstruationscykeln och sjukdom. Diabetiker måste övervaka sina blodsockernivåer noga och justera sin diabetesmedicin därefter för optimal diabetes kontroll.