tamoxifen effektiva för att bota bröstcancer

Tamoxifen, känd i handeln som Nolvadex, är vanligen föreskrivs av specialister på bröstcancer och tas i tablettform. En patient kommer att stanna på drogen i ungefär fem år.

Ofta kvinnans cancer kommer att testas för att se om den är känslig för mängden östrogen i systemet. Om cancern är östrogen känslig, kommer tamoxifen ges.

Eftersom tamoxifen är en så svag östrogen, inte stimulerar sina östrogen signaler inte mycket celltillväxt. Och eftersom det har stulit plats borta från mer kraftfull östrogen, blockerar östrogen-stimulerade tillväxten av cancerceller. På detta sätt fungerar tamoxifen som en “anti-östrogen.”

Tamoxifen kan också ersätta naturligt östrogen i receptorerna för friska bröst celler. På så sätt håller nere tillväxten aktivitet, och eventuellt stannar onormal tillväxt och utveckling av en helt ny bröstcancer. Genom att blockera naturligt östrogen från att komma till receptorerna, är tamoxifen hjälp för att minska risken för bröstcancer hos kvinnor med hög risk som aldrig har haft bröstcancer. Det kan också hjälpa kvinnor som redan har haft bröstcancer i ett bröst genom att minska risken för en ny bröstcancer bildas i det andra bröstet.

En studie visade att strålning plus tamoxifen var mycket bättre än tamoxifen ensamt till att minska risken för bröstcancer kommer tillbaka efter en lumpectomy hos kvinnor med hormon-receptor-positiv bröstcancer. Detta gällde även för kvinnor med mycket små cancer.

För pre-menopausala kvinnor, är tamoxifen bäst hormonell behandling. Men tamoxifen inte längre är det första valet för kvinnor efter klimakteriet. Om du har varit på tamoxifen i två till tre år, och nu är du i klimakteriet, kan din läkare rekommendera att du byter till en aromatashämmare för att avsluta dina fem års hormonbehandling. Men du kan fortfarande få en hel del nytta om du tar tamoxifen för upp till fem år och sedan byta till en aromatashämmare.

Tamoxifen användes först för att bekämpa bröstcancer på Christie Hospital i Manchester, England, 1969. Det har sedan visat sitt värde som metod för att stoppa spridningen eller återfall av sjukdomen hos kvinnor som redan har behandlats för det.

Men, märkte man redan i början av 1980-talet som en del kvinnor som fick drogen för cancer i ett bröst inte utveckla någon tumörform tillväxten i den andra. Detta föranledde förslaget att Tamoxifen kan ha en annan förebyggande roll för de kvinnor som löper risk att få bröstcancer, men har ännu inte utvecklat några tecken på sjukdomen.