prostatacancer och förebyggande

Jag deltog nyligen i ett möte med läkare, kirurger, forskare och berörda personer för Stillahavsområdet Prostate Cancer Conference. Företrädare för Oregon Health Sciences University berättade om deras state-of-the-art prostatacancer forskningsavdelning. Varje man läser denna artikel kan dra nytta av de framsteg som gjorts i förebyggande, upptäckt och behandling av denna sjukdom.

Låt oss börja med en kort genomgång av vår anatomi. Prostatakörteln ligger runt den nedre delen av en mans urinblåsan och är placerat bakom blygdbenet och framför ändtarmen. Prostatan primära funktion är att producera de flesta av fluiderna i sädesvätska. Små kanaler inom prostatan förmedla detta fluidum till urinröret, den kanal som rinner urin från blåsan. Denna vätska frigörs sedan genom penis under utlösning.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos amerikanska män. Det uppskattas att vid 50 års ålder upp till 1 av 4 män har några cancerceller i prostatakörteln. Vid ålder 80, ökar förhållandet till 1 i 2. Så, ökar risken för prostatacancer som du ålder. Medelåldern vid diagnos är 72.

Prostatacancer är också den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i amerikanska män. Men till skillnad från andra cancerformer, är det mer sannolikt att dö med prostatacancer än du är att dö av det. I genomsnitt har en amerikansk man om en 30 procent risk att få prostatacancer under sin livstid, men bara om en 3 procent risk att dö av sjukdomen.

Risken för prostatacancer är dramatiskt högre bland svarta, mellanliggande bland vita, och lägst bland infödda japanska. Dock kan denna riskökning bero på andra faktorer än de som förknippas med rasen. Studier har visat ett samband mellan nivåerna av testosteron och prostatacancer risk, med svarta män som har de högsta nivåerna.

Symtom på prostatacancer inkludera frekvent urinering, oförmåga att urinera, blod i urinen eller sperma, eller smärtsam ejakulation. Frekvent ländryggssmärta, brännande urinering eller en svag urin flöde är också mycket vanligt.

Det är ett annat villkor i prostata kallas godartad prostataförstoring eller BPH. Detta är i grunden en förstorad prostata utan cancer lesioner. Symptom för detta tillstånd är lika i många avseenden till prostatacancer. Exempelvis kan prostataspecifikt antigen eller PSA-nivåerna blir förhöjda i både BPH och prostatacancer.

Kemoterapi, strålbehandling och kirurgi är de tre vanligaste metoder för behandling av prostatacancer. Valet av vilken metod som används beror till stor del på omfattningen av sjukdomen. Med den kirurgiskt avlägsnande av prostata, finns det en ökad risk för osteoporos liknande den i klimakteriet hos kvinnor. Detta problem är oftast hanteras med hjälp av hormonbehandling postoperativt. Kalcium och D-vitamin har också visat sig vara till hjälp för att minska denna typ av benförlust.

Naturliga åtgärder för att förebygga prostatacancer omfatta chemoprevention, förändringar i kost och livsstil, och hormonell prevention. Chemoprevention är användningen av specifika naturliga eller konstgjorda droger, vitaminer eller andra medel för att vända, undertrycka eller förhindra cancer tillväxt. Flera aktörer, däribland difluorometylornitin (DFMO), isoflavonoiderna, selen, vitamin D och E, och lykopen har visat nyttan enligt studier. Ytterligare tester behövs för att bekräfta detta.

Örten, Saw Palmetto, var en gång tänkt att vara den bästa naturliga tillägget för att förebygga prostatacancer. Nya studier leder forskarna att tro sågpalmetto vara mycket mindre kraftfull i sin förebyggande effekt.

En kost rik på fett, särskilt animaliskt fett, kan vara förknippad med en ökad risk för prostatacancer. Så, minska rött kött, ost och andra mejeriprodukter, salladsdressingar och såser är ett bra steg. Att öka intaget av frukt och grönsaker har associerats med en minskad risk för prostatacancer i vissa studier. Lägga sojaprodukter som tofu och sojamjölk kan vara till hjälp i att reglera hormonbalansen. Motion, även bara vanliga gamla promenader, har visat sig minska förekomsten av prostata och praktiskt taget alla andra cancerformer.

Eftersom prostatacancer har en länk till testosteronnivåer, studier pågår för att upptäcka rollen av vissa läkemedel, såsom finasterid, som minskar mängden av manliga hormon som förebyggande medel för prostatacancer.

Om du tror att du har upplevt något av de symtom som anges i denna artikel, kolla med din vårdgivare. Tidig upptäckt av prostatacancer är mycket viktig i hanteringen av dess skadliga effekter.

Om du vill ha mer information om något ämne som diskuteras i denna kolumn eller föreslå idéer till en artikel, kan du kontakta mig min hemsida.