mammografi sparar Lives_ del 1

Jag specialiserade på mammografi i 25 år. Denna tentamen är kanske den mest hatade av kvinnor. Tyvärr, det är allt vi har för now.It är den enda examen som kommer att upptäcka tidig cancer stadium bröst. Många patienter upplever smärta och obehag från komprimering av bröstet, men fast komprimering är viktigast.

Syftena med fast komprimering är att stabilisera och separera bröstvävnaden för att se det tydligare. Det tunnar också bröstet, vilket resulterar i en lägre stråldos. Jag gick till ett seminarium, och de presenterade två tentor på samma patient. En med ljus kompression, och en med fast kompression. Ljuset ena lästes som vanligt, men firman man tydligt visade en cancergen område. Läskigt!

En annan orsak till fast komprimering är att minimera rörelse. Tänk på ett fotografi med något som rör sig under bilden. Vad händer? Du gissade rätt! Suddighet uppstår orsakar förlust av detaljer. Detta är anledningen till X-Ray Techs säger “hålla andan!”

En rutinmässig Mammogram består av 4 bilder, 2 visningar av varje bröst. Detta är nödvändigt för att lokalisera en misstänkta området. Extremt stora breasted kvinnor kräver fler bilder eftersom deras bröst är för stora för filmen! Bröstimplantat patienter kräver 8 bilder. De första 4 bilderna är de vanliga vyer, mest för att se armhålan (armhåla), och det allmänna tillståndet för själva implantatet. De övriga fyra bilderna kallas “push back” åsikter. Implantatet är “sköt tillbaka” och bara bröstvävnaden komprimeras och avbildas.

Du bör få din första (screening) Mammografi vid 40 års ålder. Din “Riskfaktorer” avgör hur ofta du ska ha en. Det är viktigt att göra innan Mammograms tillgängliga för Radiologist jämföra bilder. Han kan upptäcka förändringar i vävnaden och svara mer exakt. Du kanske har en “misstänkt” område som skulle resultera i ett “call back” för ytterligare synpunkter, men om en Prior mammografi visade samma sak, och det är oförändrat, då du inte skulle behöva få ytterligare vyer.

Riskfaktorer är:
1) Familj historia av bröstcancer
2) Tidig mens (startat din tid före 12 års ålder)
3) sen menapause
4) Hormonbehandling
5) Långvarig användning av p-piller

Miljö och en dålig kost har också kopplats till bröstcancer. Du bör äta en hälsosam kost för att hjälpa till att sänka risken bröstcancer. Tyvärr kan vi inte undvika miljön!

Om du är i normala riskfaktorn intervallet, bör du få din första mammografi vid 40 års ålder. Följ upp varje 2 år tills du är 50. Efter det, en gång per år är standard för alla kvinnor.

Din riskfaktor är ännu högre om din mor, moster, syster eller mormor hade Premenapausal (yngre än 50 år) Bröstcancer. Detta är en mer aggressiv form på grund av hormoner påskynda dess tillväxt. I det här fallet skulle jag rekommendera er första mammografi vid 35 års ålder och har årliga uppföljningar.

Innan du har din Mammografi, se till att anläggningen och radiolog är ackrediterade! Du kommer att få den bästa kvaliteten eftersom de måste följa strikta riktlinjer på en daglig basis.

Om du har ömma bröst, försök skära ner på koffein och ta en daglig dos av vitamin E. Detta har visat sig minska känsligheten i ditt bröst.

Vänligen få en mammografi! Dina nära och kära kommer att uppskatta det!