chokladkaka kan göra dig och ditt hjärta glad

Choklad kan göra dig lycklig. Ja, det är definitivt sant speciellt för de chokladälskare. Men choklad kan göra ditt hjärta lycklig! Det låter motsäger vad du normalt sa: “Ta inte för mycket choklad, kommer det att öka din vikt och övervikt är en riskfaktor för hjärtsjukdom.” Är detta något slags skämt? Nej, det är sant, eftersom en liten studie genomfördes 2005 av universitetet i L’Aquila i Italien hade funnit att mörk choklad (ej mjölkchoklad) kan bidra till att minska blodtrycket och ökar kroppens förmåga att metabolisera socker från mat.

Undersökningen visade att efter att ha ätit endast 100 g mörk choklad varje dag i 15 dagar, hade 15 friska människor lägre blodtryck och var mer känsliga för insulin, en viktig faktor i metaboliserande socker. Men för samma grupp av människor, att äta ungefär samma mängd (90 g) av mjölkchoklad under samma period (15 dagar) påverkade varken deras blodtryck eller insulinkänslighet.

Hög nivå av en sorts antioxidant som kallas flavonoider finns i mörk choklad. Flavonoider kan bidra till att upprätthålla ett friskt hjärta och god cirkulation, och minska risken för blodpropp som kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Flavonoider hjälper kroppen genom att neutralisera potentiellt cell-skadliga ämnen som kallas syre-fria radikaler, som är en normal biprodukt av ämnesomsättningen.

Typ av choklad ingen roll eftersom detta har bekräftats av två andra undersökningar. En studie visade att äta mjölkchoklad knappast kunde höja antioxidant nivåer i blodet möjligen eftersom mjölk stör upptaget av antioxidanter från choklad. Den andre fann att det fanns ett blodtrycksfall för en grupp äldre människor som äter mörk choklad barer, men inte mjölkchoklad som innehåller inga flavonoider.

Ovanstående konstaterande är utan tvekan en god nyhet för chokladälskare som detta kommer att ge dem en alldeles utmärkt ursäkt för att konsumera mer choklad, en mörk, förstås. Men, mörk choklad innehåller mycket fett och kalorier. Varje 100 g mörk choklad innehåller ungefär 500 kalorier. Därför, om du tänker lägga mer mörk choklad till din diet, behöver du definitivt att skära ner motsvarande mängd kalorier absorberas från andra livsmedel för att undvika eventuell viktökning.

Det är bra att forskarna genomföra undersökningar för att identifiera hälsosamma livsmedel och förstå hur mat komponenter påverkar normal fysiologi eftersom detta kommer att bidra till att förbättra hälsan hos vår befolkning. På grund av den teknik som finns tillgänglig, kommer fler och fler undersökningar om livsmedel skall utföras och rapporteras till allmänheten. Men betyder det att vi ska följa varje rekommendation som dök upp från varje forskning? Förmodligen olika människor har svåra svar beroende på hur resultaten kommer att påverka dem.