hypertoni – Glöm salt och krydda ditt liv

Om du har högt blodtryck, eller är orolig för att utveckla högt blodtryck, så kommer du förmodligen vet att en av de första saker du behöver göra är att minska ditt intag av salt. Dock är det inte alltid så lätt som det låter.

Salt har funnits i tusentals år och används i de flesta livsmedel både som konserveringsmedel och för att få fram smaken på maten. Detta innebär att när det gäller att skära ner på saltet du har två problem – försöker undvika att köpa livsmedel som innehåller en hel del salt och hitta ett alternativt sätt att ge smak till dina måltider.

Lyckligtvis idag både regeringen och matproducenter kommer ofta till vår räddning när det gäller att hjälpa oss att välja livsmedel som är låg i salt. När det gäller regeringen är bekymrad nästan alla livsmedel idag är skyldiga att bära näringsvärdesdeklaration, vilket inkluderar mängden salt eller natrium, som maten innehåller. Samtidigt har fler och fler tillverkare producerar nu natriumfritt, eller mycket låg natrium, sorter av många av våra favorit livsmedel.

Men, när det kommer till god gammaldags husmanskost, vad gör vi med alla de recept som kräver en nypa salt?

Tja, är en nypa salt nog okej här och där. När allt, vi talar inte om att skära salt ur vår kost helt och hållet, utan helt enkelt om att minska vårt intag. Men de nyper snart lägga upp och så, medan en lite salt i vissa recept inte kommer att göra någon skada, måste du leta efter sätt att ersätta detta salt möjligt.

Ett svar är att vända sig till kryddor och örter eller till låg natriumhalt kryddor såsom lökpulver, vitlökspulver och natrium fri buljong.

Självklart måste du experimentera för att se vad du gillar och inte gillar, men börja med några enkla idéer som smaksättning och marinering fisk och kött långt före tillagning för att få fram smaken. Du kommer också att finna att det finns alla möjliga saker som du kan lägga till din mat vid bordet för att ge smak. Till exempel, prova att klämma lite färsk lime eller citronsaft på dina grönsaker.

Skära ner på salt för att hjälpa till att sänka högt blodtryck, eller för att hindra dig från att utveckla högt blodtryck i första hand, är inte alltför svårt men det kommer att ta lite eftertanke och lite experimenterande.