Hur kan vi behandla mesoteliom

De flesta som utvecklar mesoteliom har arbetat på arbeten där de inandas asbest partiklar. Dock kan de ha utsatts för asbestdamm och fibrer på andra sätt. Detta kan innefatta att arbeta med asbest eller renovering använda produkter asbestcement eller ens genom att tvätta kläder av en familjemedlem som arbetat med asbest. Den resulterande Sjukdomen är sällsynt form av cancer där elakartade (cancer) celler finns i mesothelium, en skyddande säck som täcker de flesta av kroppens inre organ.

Mesoteliom inträffar oftare hos män än hos kvinnor och risken ökar med åldern, men denna sjukdom kan visas i antingen män eller kvinnor i alla åldrar. Omkring 2.000 nya fall av mesoteliom diagnostiseras i USA varje år. Även rapporterade incidensen har ökat under de senaste 20 åren, är mesoteliom fortfarande en relativt sällsynt cancer.

Det finns olika förfaranden som används för behandling av mesoteliom. Den typ av behandling beror på placeringen av cancern, stadiet av sjukdomen, och patientens ålder och allmänna hälsa.

En vanlig behandling av sjukdomen är med hjälp av kirurgi genom avlägsnandet av en del av slemhinnan i bröstkorgen eller buken och en del av vävnaden runt den. För cancer i lungsäcken, kan en lunga avlägsnas i en operation som kallas en Pneumonectomy. Ibland del av membranet, är muskeln nedanför lungorna som hjälper till med andningen, också bort.

En annan metod är Strålbehandling, även kallad radioterapi. Detta innebär användning av högenergistrålar att döda cancerceller och krympa tumörer. Strålbehandling påverkar cancercellerna endast i det behandlade området. Strålningen kan komma från en maskin eller från att material som avger strålning genom tunna plaströr in i området där cancerceller finns.

Cytostatika kan användas för att döda cancerceller i hela kroppen. Detta är känt som kemoterapi och innefattar administration av läkemedlen genom injektion i en ven (intravenös, eller IV). För närvarande är läkare studerar också effekten av att sätta kemoterapi direkt i bröstkorgen eller buken.

Eftersom mesoteliom är mycket svårt att kontrollera, är den amerikanska National Cancer Institute (NCI) sponsrar kliniska prövningar som är utformade för att hitta nya behandlingar och bättre sätt att använda nuvarande behandlingar.