faktorer som påverkar lung takt cancer överlevnad

Lungcancer Överlevnaden är baserade på flera faktorer, däribland svårighetsgraden av sjukdomen, hur långt den har spridit sig i patientens kropp, om det är småcellig eller icke-småcellig och den allmänna hälsan hos patienten. Yttre faktorer som kön och ras kan också spela en roll i överlevnad. Överlevnaden är en indikation på hur många patienter som överlever i fem år eller mer med sjukdomen, men anger inte vilken typ av behandling patienten får eller om sjukdomen botas eller enbart hanteras.

Den allmänna hälsan hos en patient kan påverka deras förmåga att överleva i fem år eller längre. De i god hälsa har en högre överlevnad. I någon form eller stadium av lungcancer, kommer en patient som har starka, friska lungor i allmänhet kunna överleva längre än någon som är ohälsosamt. Med andra medicinska tillstånd som saknar samband med lungcancer kan också få ner överlevnad.

Kön kan också vara en faktor i överlevnad. Kvinnor tenderar att ha en högre överlevnad än män i samtliga skeden och former av lungcancer. Den totala femåriga överlevnaden är 16 procent för kvinnor och 12 procent för män. Anledningen till denna skillnad är ännu inte känt. Forskare förstår att lungcancer är annorlunda för kvinnor än män, men är ännu inte säker på varför. Några har posited att genetiska skillnader kan orsaka kvinnor att vara mer sårbara för sjukdomen och att hormonet östrogen på något sätt kunde påverka utvecklingen av cancer.

En annan faktor i överlevnaden ekvationen är race. Svarta män tenderar att ha den lägsta femåriga överlevnaden för alla patienter med lungcancer, följt av vita män. Män från andra raser, såsom asiatiska, amerikanska indiska och latinamerikanska, följt vita män. Återigen, orsakerna till denna skillnad i överlevnaden är inte helt klar.

Rökning bidrar inte bara till att risken för att utveckla lungcancer, men även till graden av överlevnad hos dem som redan har sjukdomen. De som rökte innan diagnosen men kunde sluta röka efter diagnosen var dubbelt så benägna att överleva i fem år eller mer än de som inte sluta. Detta kan ha samband med de allmänna hälsofrågor relaterade till rökning. I en patient med lungcancer, påverkar farligt att röka på hela kroppen kan spela in i överlevnad.

Oavsett hur de fick lungcancer, kommer en patients behandling spela in deras chanser att överleva. Patienter som har möjlighet att tolerera behandling har en högre överlevnad än de som är för sjuka för att få behandling för sjukdomen.

Andra faktorer har att göra mer med lungcancer själv. Till exempel kommer en patient som just fått diagnosen lungcancer har en högre överlevnad än någon som tidigare diagnostiserats. De med återkommande lungcancer som har återvänt efter redan behandlas har en lägre överlevnad vid den femåriga märke.

Alla dessa faktorer och de motsvarande fem års överlevnad är ungefärliga dock. Varje patient kommer att vara annorlunda. Individuella faktorer kommer alltid spelar in vid bedömningen av överlevnad för lungcancer. Alla överlevnaden kan göra är att ge en allmän uppfattning om vad som har hänt med en liknande grupp av människor.