mesoteliom info – 10 vanligaste frågorna

Bortsett från patienter och familjer, det finns många av oss som söker efter mesoteliom information och har frågor vi vill besvara. Här är 10 av de vanligaste frågorna med svar för dem som söker mesoteliom information.

Vad är mesothelium?

Mesothelium är ett membran som helt täcker och skyddar var och en av de inre organen i kroppen. Detta membran består av två lager av celler, omger ett skikt orgeln medan den andra bildar en säck runt den. Mesothelium producerar smörjande vätska som frigörs mellan dessa lager, så att de rörliga organ som hjärta och lungor att glida lätt mot angränsande ytor.

Vad är mesoteliom?

Mesoteliom är en form av cancer som angriper mesothelium membranet, och orsakas av tidigare exponering för asbest partiklar. När mesoteliom strejker, celler i mesothelium blir onormala och dela utan kontroll, och maligna celler utvecklas i mesothelium, som kan metastasera från sin ursprungliga plats för att invadera och skada närliggande vävnader och organ i kroppen. Vanligtvis kommer mesoteliom börjar i lungsäcken eller bukhinnan .. bukhålan eller lungor.

Hur vanligt är mesoteliom?

Mesoteliom är en relativt sällsynt form av cancer, även om rapporterade förekomsten siffror visar en stadig ökning under de senaste 20 åren eller så. Varje år cirka 2.000 nya fall av mesoteliom diagnostiseras i USA ensamt. Mesoteliom drabbar män mer än kvinnor och risken ökar med åldern, men mesoteliom kan förekomma hos båda könen och i alla åldrar.

Vilka är orsakerna till mesoteliom?

Minst 90% av mesoteliom kan kopplas till exponering för asbest, men oftast exponeringen kommer att ha ägt rum många år innan cancern blir uppenbar. Det är känt att även mycket låga nivåer av exponering för asbest kan leda till utveckling av mesoteliom, så det är möjligt att vissa patienter inte kan ha haft någon känd kontakt med asbest, men kan ändå ha andats in asbestfibrer utan att inse det. Exponering för vissa kemikalier och strålning har också kopplats till mesoteliom, och ett litet antal mesoteliom har kopplats till en typ av strålning som kallas torium koldioxid (thorotast). Detta användes i vissa röntgenstrålar fram till 1950-talet. Det finns inga bevis för sambandet mellan mesoteliom med cigarettrökning

Hur är mesoteliom diagnostiseras?

Symtomen vid mesoteliom är ofta svåra att diagnostisera är mycket liknar symptomen som visas i andra förhållanden, inklusive asbestos. Diagnosen mesoteliom kommer att kräva en översyn av patientens medicinska historia, inklusive tidigare historia av asbestexponering. En fullständig fysisk undersökning kommer att utföras och röntgen av bröst och buk erhållits. En datortomografi eller magnetkamera kan också visa sig användbar vid diagnos av mesoteliom.

Kan mesoteliom behandlas?

Behandling för mesoteliom varierar beroende på placeringen av cancer, i vilken utsträckning mesoteliom har utvecklats, och patientens ålder och allmäntillstånd. Alternativen för mesoteliom behandling är kirurgi, strålbehandling och kemoterapi.

Finns det ett botemedel för mesoteliom?

Den enda behandling som erbjuder något hopp om ett botemedel för mesoteliom är en operation för att avlägsna tumören kirurgiskt. Tyvärr eftersom mesoteliom är så svårt att diagnostisera, är det ofta för långt fram för operation som skall utföras på ett säkert sätt.

Finns det nya behandlingar för mesoteliom?

National Cancer Institute är närvarande sponsrar kliniska försök i ett försök att upptäcka nya behandlingar för mesoteliom tillsammans med förbättring av vägen nuvarande mesoteliom behandlingar genomförs. Innan någon ny mesoteliom behandling kan rekommenderas för allmänt bruk, måste omfattande kliniska prövningar utföras för att visa att mesoteliom behandling är säker för patienterna och kommer att visa sig effektivt mot sjukdomen. Deltagande i dessa kliniska prövningar kan vara ett viktigt behandlingsalternativ för många patienter som lider av effekterna av mesoteliom.

Vad är den förväntade livslängden för dem som diagnostiserats med mesoteliom?

Den förväntade livslängden för patienter med diagnosen mesoteliom varierar beroende på vilken typ av cancer där tumören är, hur långt det har spridit sig och ålder och allmänna hälsa för patienten. Studier visar genomsnittlig överlevnad perioder på mellan 8 och 14 månader, men det är inte ovanligt att patienter att leva ett par år efter diagnos av tillståndet.

Så vad är asbestos?

Asbestos är en icke-cancer kronisk och potentiellt dödliga inflammatorisk sjukdom som påverkar lungorna, och orsakas av exponering för asbest. Asbestos kan orsaka permanenta lungskador, ökad risk för farliga lunginfektioner, och hjärtsvikt.

Så de är de vanligaste frågorna från dem som söker mesoteliom information och förhoppningen är ovanstående svar har upplyst dig.

Trevor Taylor