diabetes körs frodas

Diabetes är en sjukdom som påverkar flera organsystem, så symptomen på diabetes kan vara ganska varierande. Den mest tydliga kortsiktiga symptom som mångfaldiga drabbade varsel är en mycket svår och ihållande törst. Denna törst är kroppens reaktion på förhöjda glukosnivåer (socker) i blodet som den försöker att få många vatten späda ut blodsockernivån. Drabbade tycker generellt att de dricker så mycket vatten att de får det enorma att sova hela natten utan att behöva kissa mitt i natten. De långsiktiga biverkningar av tillståndet är mycket allvarligare än bara en gnagande törst. Permanenta orimliga nivåer av glukos i blodet kan skada olika organ, med njurarna är särskilt mottagliga. Det är inte ovanligt för avancerade diabetiker för infallande njure washout som kräver användning av en dialysmaskin eller en njure överföring. Cirkulationsproblem är också vanliga biverkningar, och patienter kan uppleva svåra fotproblem relaterade till nedsatt blodflöde till extremiteterna. En annan långsiktig gemensam sida förgrening av sjukdomen är blindhet som orsakas av retinal skada.

Det finns två former av sjukdomen – typ 1 kännetecknas av en oförmåga av kroppen att producera tillräckliga mängder insulin, ett hormon som är ansvarig för kolhydrat metabolismen. Typ 2 kännetecknas av kroppens oförmåga att använda det insulin som produceras. Typ 1-diabetes är i allmänhet större allvarliga av de två och nästan alltid kräver användning av diabetes medicinering, medan typ 2-diabetes kan ofta behandlas med livsstil justeringar.

Det är uppenbart att sjukdomen allvarlig nog för att motivera att alla patienter aktivt måste övervaka sina blodsockernivåer och vidta korrigerande åtgärder när nivåerna blir bortom acceptabla nivåer. För dem med typ 2-diabetes, är det bästa sättet att hantera sjukdomen att noga administrera sin kost för att se till att de inte konsumerar alltför höga halter av kolhydrater. Vanligtvis kommer läkaren att skicka patienten till en dietist för att arbeta fram en diet plan. De med typ 2 diabetes bör också följa sin läkares råd om att starta och upprätthålla en övning regim. De som har typ 1-diabetes måste förlita sig på extra insulin för att metabolisera kolhydrater i kombination med vaksam kontroll av blodsockernivåer. Insulin kan tas via injektion eller i tablettform. Vissa drabbade bär en insulinpump som ger uppmätta doser av insulin vid normala intervall. För närvarande arbetar forskarna på en grej, känd som en sluten slinga insulinpump, som aktivt kommer att övervaka insulinnivåer och dosera insulin som behövs. Detta tillbehör kommer att revolutionera det sätt på vilket diabetes behandlas.