blågröna alger kan minska risken för benskörhet och minskar blodsocker

I ett nytt kliniskt prov, önskade forskare att undersöka effektiviteten av Spirulina mot uppkomsten av osteoporos och visa huruvida detta senaste så kallade “superfood” kunde hjälpa vid behandling av högt blodsocker (aka hyperglykemi).

Spirulina är en blågrön alg som har funnits i ungefär tre och en halv miljard år. Det är en enkel-celltyp av alger som växer i varma, sötvatten. Det har förmågan att syntetisera livsmedel av hög kvalitet mer effektivt än någon annan alger. Spirulina kan frodas i mycket varmt vatten – ibland överleva temperaturer på 60 grader Celsius (140 grader F)! Eftersom det kan anpassa sig väl till värme, är spirulina bra på att behålla sitt näringsvärde när bearbetas under hög värme och / eller lagras på hyllan under en lång tidsperiod. Och, trots att det är en alg, är Spirulina
en av de renaste och mest sterila livsmedel som finns i naturen, det har
väldigt lite gemensamt med de alger som växer i stillastående
vatten här i Nordamerika.

För den kliniska prövningen, uppdelade forskarna 30 råttor i fem grupper: en fungerade som kontroll, en annan grupp hade diabetes, en tredje grupp hade diabetes, för vilket en populär anti-diabetiska läkemedel gavs (rosiglitazon), en fjärde grupp hade diabetes och administrerades spirulina, och en femte grupp med diabetes fick både rosiglitazon och spirulina.

Efter 21 dagar, samlas forskargruppen blodprover för att mäta serum glukos, triglycerider, HDL, LDL, och insulinkoncentrationer. De undersökte också integriteten av benytan hos råttorna genom att använda elektronisk mikroskopi.

Forskarna fann att det fanns en signifikant minskning i total bentäthet i diabetiska gruppen administrerade anti-diabetiska läkemedel. De fann emellertid också att antalet och djupet av gropar på ytan av benet i rosiglitazon-behandlade råttor förbättrades klart med tillsats av spirulina till kosten. Forskarna spekulerade att intactness och integritet benyta samt benstyrka
förbättrats tack vare den höga halten av kalcium och fosfor som finns i spirulina.

När det kom till frågan om diabetes, fann forskarna att
krom och gamma-linolensyra i spirulina hjälpte till att minska fasteserumglukos, HDL, LDL och triglycerider i insulin-resistenta råttor.

Där kan du hitta spirulina om du vill lägga till lite till din diet? Du kommer förmodligen att behöva kolla din lokala hälsokostbutik. Spirulina finns i både kapsel och pulverform. Det är också till många livsmedel barer som ett komplement. Dessa produkter brukar annonseras som “gröna staplar,” så kontrollera märkningen. Troligtvis spirulina kommer att vara en av de viktigaste ingredienserna. Du kan också blanda spirulina i pulverform med juice. Prova en matsked full av spirulina med guava, päron, äpple eller apelsinjuice. Om du vill göra en spirulina shake, bara lägga bananer eller bär för tjocklek. Sluta inte ta någon diabetes eller osteoporos-relaterad medicin utan att rådfråga din läkare.