viktiga saker om din blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare är ett instrument med vilket man kan mäta ditt blodtryck. Det ger dig en indirekt metod för att hålla en ordentlig fliken på flödet och trycket i ditt blod. Det är den mest använda utrustning för att dosera blodtryck. En blodtrycksmätare funktioner genom uppblåsning av en manschett av gummi. Detta uppblåsta manschetten placeras sedan runt armen av patienten tills blodflödet stoppas i det området.

I enkla termer blodtrycket beskrivs som den systemiska arteriella blodtrycket. Detta tryck utövas av blodet i rät vinkel mot blodkärlen. Om du någonsin haft en pratstund med din läkare, skulle han ha sagt att bortsett från att flyta i en ström, flyter blodet i form av regelbundna sprutar. Den kontinuerliga trycket av ditt blod är beroende av elasticiteten i dina artärer. Ett sådant tryck är känd som diastoliskt tryck. Med varje hjärtslag uppträder ett ökat tryck, som kallas för systoliskt tryck.

Nu efter att förstå det systoliska och diastoliska trycket, blir det lätt för dig att förstå funktionen av en blodtrycksmätare. Instrumentet består av en gummisäck kallas manschetten. I det inre är fäst ett kvicksilver tryckmätare. Den kvicksilvermätare och manschetten är anslutna via gummislang. Ett gummi pump är också fäst vid båda dessa delar, som används för att blåsa upp manschetten. Driften av denna utrustning följer en mycket enkel princip.

När trycket av manschetten blir lika med trycket i artären, försvinner pulsen. Detta kan kännas genom att hålla ett stetoskop på armartären. Tryckmätningarna kan lätt ses på kvicksilvermätare. Detta är vad du kallar ett systoliskt tryck. Nu när du lossa luftpump, börjar manschetten töms på luft och så småningom kvicksilver i Glasrörsmätare börjar falla. Med detta stetoskopapparat ljudet blir dovt och försvinner sedan. Detta är vad som kallas diastoliskt tryck.

Mätningen av blodtrycket med hjälp av blodtrycksmätare betecknas som den Korotkoff metod.

Som med all annan utrustning finns det vissa saker som du bör ha i åtanke när du mäter blodtrycket med hjälp av en blodtrycksmätare. De är:

1.Den viktigaste delen av en blodtrycksmätare är manschetten. Se till att manschetten är fri från eventuella läckor.
2.Besides detta manschetten bör vara av en påtaglig storlek, enligt armen. Helst bör täcka en tredje del av överarmen.
3.Den kvicksilver som används i glaset tunneln ska vara fri från föroreningar.
4.Innan mäta blodtrycket se till att kvicksilvret är stationerad vid en noll poäng.
5.While du blåsa upp manschetten, se till att kvicksilvret stiger smidigt i tunneln och omedelbart stannar när du slutar pumpa luft i manschetten.

Följ dessa enkla riktlinjer och du kommer att få exakt mätning av ditt blodtryck.