vägleda till bröstcancer screening

Många kvinnor undrar vid vilken ålder de ska börja screening för bröstcancer, och vilka typer av bröstcancer screening är det mest effektiva. Tyvärr finns det inga enkla svar på dessa frågor, men vårdpersonal är överens om vissa riktlinjer som alla kvinnor bör veta.

Screening för cancer innebär letar efter cancer innan patienten visar några symptom. Eftersom tidig upptäckt kan vara avgörande för cancer överlevnad, särskilt bröstcancer överlevnad, bröstcancer screening verkligen rädda liv.

De flesta kvinnor bör börja regelbunden screening bröstcancer runt 45 års ålder. De hormonella förändringar i samband med klimakteriet kraftigt öka risken bröstcancer. Kvinnor över 45 år som inte har börjat regelbunden screening bör tala med sin läkare om hur du kommer igång.

Vissa kvinnor med särskilda riskfaktorer måste börja bröstcancerscreening mycket tidigare. Den allvarligaste riskfaktorn är tidigare förekomsten av bröstcancer. Andra riskfaktorer inkluderar hereditet för bröstcancer, som är överviktiga eller feta, med ditt första barn vid en högre ålder (äldre än 35), och med din första menstruation i tidig ålder (före 12 års ålder).

Kvinnor som tror att de kan ha en ökad risk att utveckla bröstcancer bör rådgöra med sin läkare om att bestämma när man ska börja screening bröstcancer.

Olika tester används för att screena för bröstcancer. Den mest kända är mammografi. En mammografi är helt enkelt en röntgenbild av bröstet. Läkare rekommenderar regelbundna årliga mammografi för postmenopausala kvinnor och personer som löper hög risk. Mammografi är mindre effektiv för yngre kvinnor, som tenderar att ha mer tät bröstvävnad. Framgången för mammografi för att upptäcka bröstcancer kan också bero på storleken på tumören.

Andra tester för bröstcancer screening vinner nåd hos radiologer, särskilt ultraljud och MRI (magnetisk resonanstomografi). Kliniska prövningar har visat MR bröst skannar vara känsligare än mammografi bilder. De kan därför upptäcka mindre tumörer som ofta är dolda på en mammografi bilden. Ultraljud screening kan också detektera mycket små förkalkningar som inte kan dyka upp på en mammografi bilden.

Ultraljud är också användbart för att skilja mellan fasta tumörer och vätskefyllda cystor. Även om varken ultraljud eller MRI används typiskt för regelbunden, årlig screening av bröstcancer, kan de vara mycket användbart för kvinnor som löper särskilt hög risk, och också som ett komplement till vanlig mammografi.

Som medicinsk teknik förbättras, fortsätter tidig upptäckt av farliga tumörer att förbättra. Med nya framsteg inom bröstcancer screening, överlevnad fortsätter att öka. Om du är osäker på om att påbörja screening eller hur man ska börja, don € ™ t tveka att ta upp frågan med din läkare. Tidig upptäckt är det enda botemedlet som vi har.