symptom av asbest cancer

Mesoteliom har vanligtvis en lång latenstid. Många år kommer att passera mellan exponering för asbest och utveckling av asbest cancer. I själva verket, patienter med mesoteliom vanligtvis inte utvecklas symptom förrän flera decennier efter den första asbestexponering. Eftersom mesoteliom symptom avspeglar de av mindre allvarliga sjukdomar, många patienter som utvecklar mesoteliom är omedvetna om deras potentiellt dödligt tillstånd.

Individer med en historia av exponering för asbest bör avskärmas för asbestrelaterade sjukdomar. Eftersom mesoteliom inte presentera tidiga symtom, individer som arbetade vid eller bodde nära asbest platser bör informera sin läkare om deras potentiella exponering. Patienter som har en historia av exponering för asbest, men inte upplever symtom bör få lungröntgen eller lungfunktionstest för att söka efter eventuella indikationer på asbestrelaterade sjukdomar.

Perikardiell mesoteliom, den minst vanliga formen av mesoteliom, utvecklas i den säck som omger hjärtat. Symtom på perikardiell mesoteliom inkluderar andningssvårigheter, hjärtklappning, trötthet, bröstsmärta, feber och nattliga svettningar. Dessa symtom orsakas av vätska uppbyggd och förtjockning av perikardiell membranet. Eftersom perikardiell mesoteliom är sällsynt, är dess lista över symptom inte lika omfattande som andra former av diesease. Perikardiell mesoteliom är svår att diagnostisera och allmänhet har en dålig prognos.

Pleuramesoteliom bildas i slemhinnan i lungorna och är den vanligaste formen av sjukdomen. Symtom på pleuramesoteliom inkluderar följande: hosta som producerar blod, andfåddhet, ihållande torka eller raspiga hosta, svårt att svälja, smärtsam andning, bröstkorg eller revben smärta, oförklarlig viktnedgång och nattliga svettningar / feber. Trötthet och klumpar under huden på bröstet har också rapporterats som symptom på pleuramesoteliom. Många symptom på pleuramesoteliom uppstå som en följd av pleural förtjockning, som orsakas av vätska uppbyggd mellan membranskikt. Pleura förtjockning och vätska uppbyggd kan utöva påtryckningar på lungorna, vilket resulterar i andningssvårigheter.

Peritoneal mesoteliom former i buken och utgör cirka 30% av alla mesoteliom fall. Symtom på peritoneal mesoteliom kan innefatta smärta eller svullnad i buken, en förändring i tarm vanor och illamående och kräkningar. Peritoneal mesoteliom kan också orsaka feber, nattliga svettningar, anemi, oförklarad viktnedgång, trötthet och knölar under huden i buken. Symtom på peritoneal mesoteliom utvecklas på grund av förtjockningen av det peritoneala membranet och vätska uppbyggd mellan membranskikten. Detta kan sätta press på buken och dess organ, vilket gör att patienten upplever dessa symtom.

Individer som upplever symtom på mesoteliom bör se sin läkare så snart som möjligt. Även om mesoteliom aktier symptom med ett antal mindre allvarliga sjukdomar, är det viktigt att få en säker diagnos. Även om den totala prognosen för mesoteliom är fattiga, de som diagnostiseras i de tidigare stadierna i allmänhet har bättre utsikter.