screening för koloncancer

Det finns många metoder för att upptäcka tjocktarmscancer, även vävnader som verkar misstänkta, vilket skulle minska risken för att utveckla tjocktarmscancer. Om denna typ av cancer upptäcks i ett tidigt skede, är det 5 års överlevnad procent i koloncancertålmodig cirka nittio procent. Detta antal sjunker till nästan sextio procent om vävnader runt din koloncancer har påverkats. När avlägsna delar av kroppen har påverkats av denna cancer, är överlevnaden mindre än tio procent. Så, ser du varför upptäcka koloncancer i ett tidigt skede är ett måste.

Även om det finns flera metoder för att upptäcka tjocktarmscancer, några av dem är mer användes än de andra.

En av de vanligaste metoderna för screening är rektal tentamen. Dina läkare sätter ett finger i ändtarmen för att upptäcka eventuella avvikelser. Denna metod kan upptäcka vissa polyper och även tjocktarmscancer, men tyvärr är den begränsad till ändtarmen området ensam.

FOBT är ett annat test som är gjord för att upptäcka koloncancer. Det var en del kontroverser i det förflutna om detta test. Några sade att resultaten av denna inte reducera dödsfall orsakade av cancer i tjocktarmen. Numera har det blivit motsatsen bevisats. Studier visade att av resultaten av detta test enbart antalet dödsfall orsakade av koloncancer minskade bu nästan 20%. När du gör detta test, patienter måste ta hem ett kit, ta 3 på varandra följande prover av tarm stunder och än skicka kitet till ett labb. Blod finns i avföring är en stor tjocktarmscancer tecken eller polyper, som kan förvandlas till tjocktarmscancer.

Koloskopi är en annan vanlig metod som används för att upptäcka tjocktarmscancer. En tända röret sätts i ändtarmen, vilket ger läkaren möjlighet att undersöka hela tjocktarmen. Under detta urvalsförfarande flesta av patienterna är under sedering. Om polyper upptäcks, kan de också tas bort, vilket minskar risken att utveckla tjocktarmscancer.

Den barium lavemang är en annan av de metoder som används för att upptäcka tjocktarmscancer. Detta lavemang görs för att öka kvaliteten på röntgenbilder som tas efter. Detta sätt, om du har några polyper i din kolon eller lider av tjocktarmscancer, kommer läkarna att kunna berätta direkt.

Det finns också några andra metoder för att påvisa koloncancer eller polyper, men de är inte lika vanligt, för en eller annan anledning.