mesoteliom lungcancer-vad är de tidiga och sena symptom

Mesoteliom är en cancer som orsakas av exponering för asbest. Maligna celler utvecklas i skyddande beläggning som täcker kroppens inre organ kallas mesothelium. Den vanligaste platsen att mesoteliom påverkar den yttre foder i lungorna och brösthålan, som kallas lungsäcken.

Det kan också förekomma i bukhålan och hjärtsäcken som är den säck som omger hjärtat, ibland är det också angriper slemhinnan i testiklarna kallas tunica vaginalis.

Oftast människor som har arbetat i asbestrelaterade företag löper allvarlig risk att utveckla cancer. Men de anhöriga dessa arbetstagare kan också framkalla cancer, särskilt om de kommer i kontakt med och hantera arbetskläder för dessa arbetstagare. Till exempel kan en hemmafru som tvättar kläder av någon som arbetar med asbest exponeras. Exponering för asbestcementprodukter kan också inträffa när du gör renoveringsarbeten i ditt hus.

Tyvärr symtom på mesoteliom kan ta 20 till 50 år för att synas. Ansamling av vätska i pleura rymden kommer att leda till andfåddhet, hosta och bröstsmärtor. Denna typ av mesoteliom kallas pleuramesoteliom. Abdominal mesoteliom presenterar med symtom som viktminskning, svullen buk och smärta, tarmvred, blodproppar, anemi och feber.

Det finns ingen bevisad materiella sätt att avgöra vem bland människor som har exponerats för asbest som så småningom kommer att utveckla mesoteliom ännu, även om det nyligen godkända MESOMARK blodprov kan tidig upptäckt i vissa fall.

Diagnos av mesoteliom är ofta svårt eftersom symtomen är gemensamma för några andra vanliga sjukdomar. Om du har en historia av exponering för asbest, är det viktigt att låta din läkare vet att så att när du presenterar med dessa gemensamma ospecifika symtom kommer din läkare att snabbt kunna misstänka att du har mesoteliom stället för att söka efter någon annan ofrälse diagnos.

Vilka är de tidiga symptomen på lungcancer mesoteliom cancer?

De viktigaste tre tidiga symptom på denna cancer är:

1-hosta som kan åtföljas med Hemoptys som är hosta upp blod färgade upphostningar.

2-Smärta vid andning och hosta känd som lungsäcksinflammation

3-Andnöd

Eftersom dessa tidiga symtom också förekommer i många andra lungsjukdomar, måste en klinisk misstanke om mesoteliom alltid bekräftas med hjälp av bildbehandling och vävnad provtagning test som kallas biopsi. Användningen av dessa tester tillsammans med vidtagande av omfattande sjukdomshistoria och grundlig fysisk undersökning av läkare är avgörande för tidig upptäckt av cancer. Detta tidig upptäckt bidrar till att förbättra prognosen av sjukdomen.

Vilka är de sena symtom på mesoteliom?

Det är mindre vanligt men mer obekväm symptom på lungcancer, som vanligtvis förknippas med avancerade stadier av sjukdomen. Dessa inkluderar:

1-Viktminskning

2-Överdriven trötthet

3-Hes röst

4-Svullnad av ansikte eller i nacken

5-Smärta eller obehag under revbenen

6-Svårt att svälja {dysfagi}

Om du misstänker att du eller någon av dina familjemedlemmar har lungcancer symptom inte dröj, rådfråga din läkare direkt.