hur helgdagar kan leda till fler hjärt-dödlighet

Jul och nyår är två av de semesterperioder som är tänkta att fylla människor med glädje och lycka. Men, vet du att dödsfall till följd av hjärtsjukdomar och andra orsaker är högre runt jul och nyårsdagen än andra dagar av året.

År 1999 publicerade en forskargrupp en rapport som undersökt sambandet mellan säsongsvariationer om hjärt-dödlighet och väderförhållanden. För en 12-års period, visade det sig att genomgående fler dödsfall i ischemisk hjärtsjukdom under vintern än det fanns under sommaren. Studien genomfördes i Los Angeles County, Calif där vinter vädret är milt.

Ungefär en tredjedel fler dödsfall från ischemisk hjärtsjukdom noterades i december och januari än från juni till september. Det var ursprungligen tänkt att fenomenet kan förklaras av de kallare temperaturerna som har förknippats med en ökad vaskulär resistens, koronar vasospasm, blodtryck, och hemostas.

Forskarna, genom att rita de dagliga dödlighet i ischemisk hjärtsjukdom under november, december och januari, upptäckte att det fanns en topp på Nyårsdagen med dagliga lägsta temperaturer förblev relativt oförändrad under december och januari. De postulerade därför att denna topp dödsfall i hjärtsjukdom under semestern kan bli följden av andra faktorer, inklusive den emotionella stressen av semester, overindulgence under semesterperioden, eller båda.

I en senare studie i USA, publicerad i december 2004 i cirkulationen (en medicinsk tidskrift), fann forskarna återigen att distinkta toppar i både hjärta och icke-hjärtrelaterade dödsfall runt jul och nyårsdagen. Denna stegring i semester dödsfall stod för 42.039 fler dödsfall än vad som skulle ha förväntat. Dessutom dog de flesta av dessa patienter antingen December 25 eller 26, eller 1 januari.

Anledningen till semester-relaterade spik i dödsfall kunde inte förklaras av faktorer såsom luftvägssjukdomar, emotionell stress eller förändringar i kost eller alkoholdrickande. Forskare tillskrivs därmed fenomenet att snarast söka läkarvård under semestern. En annan möjlighet är personalförändringar under semestern, inklusive schemaläggning förändringar av läkare, sjuksköterskor och även vårdpersonal försäkring.

I studien konstateras också att vintersäsongen är förknippad med signifikant ökning av hjärt-dödar. Forskaren föreslog att läkare måste vara medvetna om detta fenomen och hjälpa sina patienter att minimera riskfaktorer som utlöser hjärtinfarkt. Mer forskning rekommenderas för att fastställa orsaken till “god jul” och “Happy New Year” hjärtattack.

Amerikas mest betrodd läkare avslöjar … Hur man kan förebygga och Reverse Heart Disease – utan droger eller kirurgi. Läs mer om hans bekännelse på: http://www.howtopreventheartdisease.com/heart-disease-prevention-dr-robert-article.html