hjärnvågorna meditation – hur det fungerar

Hjärnvågorna meditation har sin början på sjuttiotalet, när Transcendental Meditation (TM) var på modet (minns The Beatles -? Maharishi anslutning). På den tiden många studier har utförts i syfte att styrka ur ett vetenskapligt perspektiv de fantastiska effekter krediteras meditation. Resultaten var spännande minst sagt.

Det var känt redan då att våra hjärnor genererar elektriska vågmönster kallas hjärnvågor. De fyra distinkta mönster (frekvenser) är Beta, Alpha, Theta och Delta. De mäts i Hertz (Hz = svängningar per sekund). Det var också känt att: Beta hjärnvågorna (13-34 Hz) är den dagliga mönstret för de flesta av oss. ångest och stress är mest sannolikt att uppstå i de höga Beta range.Alpha hjärnvågor (8 till 12 Hz) uppstår när vi är avslappnad och lugn. Du är i Alpha hjärnvågorna när du dagdröm till exempel, men också när du är fokuserad på att studera något som får din odelade attention.Theta hjärnvågorna (4 till 7 Hz) är ett djupt avslappnat tillstånd, specifikt för regelbunden sömn. Det är också en kreativ tillstånd när uppnås i ett vaket tillstånd. Förmodligen konstnärliga mästerverk skapades inom ett sådant state.Delta hjärnvågorna (0,5 till 3 Hz) är det tillstånd av drömlös sömn som inträffar strax efter att du faller asleep.It upptäcktes under dessa studier att Delta är också snilleblixt uppnås genom åstadkommit meditatörer under tillstånd av djup meditation. Den viktigaste upptäckten relevant att hjärnvågorna meditation är att yttre stimulering av hjärnan med sådana frekvenser, producerar liknande medvetandetillstånd som uppnås med meditation.

Ur teknisk stå punkt denna yttre stimulans producerades av ljud: den önskade frekvensen är skillnaden mellan den signal hörs med varje öra. Till exempel: ett öra får 100 Hz och den andra 110Hz. Detta ger en skillnad på 10 Hz specifik till Alpha hjärnvågorna.

Det visades att hjärnan integrerar de två signalerna också kallas binaural beats, i en process som kallas hjärnvågsstimulering eller hjärnvågorna synkronisering. Basen frekvens (100 Hz ovan) kallas bärfrekvens.

Den viktigaste produktionen av dessa studier var det faktum att om det görs på rätt sätt, tvingade exponering för dessa frekvenser hjärnan att anpassa sig genom att skapa nya neurala kopplingar (läs elektrisk ombyggnad) liknar många års praktiserande klassisk meditation.

Denna utsignal förstärks av den nya (på den tiden) begreppet hjärnans plasticitet (Neuroplasticity): hjärnans förmåga att anpassa sig till en ny stimulans genom att skapa nya kontakter eller omplacera specifik funktion till olika zoner. Det har tidigare ansetts att hjärnan inte fysiskt ändrar och är stillastående som “hårdvara” från mycket tidiga skeden i livet. Det visades med andra ord att den “mjukvara” skulle kunna ändra den ursprungliga “hårdvara”.