graviditetsdiabetes – diabetes och graviditet

Diabetes kan utvecklas under graviditeten hos en kvinna som inte tidigare haft tillståndet. Detta kallas graviditetsdiabetes, vilket påverkar två till tre procent av gravida kvinnor. Om det inte är ordentligt kontrollerad, kan det leda till problem för mamman eller hennes barn. Graviditet är en mycket speciell tid i varje kvinnas liv. Det är en tid av stor glädje, men också av ångest och frågor som: Hur ska jag klara av graviditeten? Med förlossningen? Kommer mitt barn att vara OK? Dessa frågor kan vara ännu mer besvärande för kvinnor med diabetes. Att ha barn är ett stort beslut för någon. Om du är en kvinna som har diabetes, men det är ett beslut som kräver mycket mer eftertanke och noggrann planering. Många kvinnor som har diabetes (typ 1, typ 2 och Graviditetsdiabetes) har friska graviditeter och friska barn

vad är det?

Graviditetsdiabetes är där den gravida kvinnans kropp inte kan producera tillräckligt av hormonet insulin. Detta innebär att hennes kropp inte kan bryta ner socker som hon konsumerar och konvertera det till energi. Därför her blodsockernivåer kommer att vara hög och det kommer att föras vidare till barnet, vilket kan orsaka problem.

vem kan få det?

De gravida kvinnor som troligen kommer att påverkas kommer att passa följande kriterier;

• Övervikt
• Ålder 35 plus
• diabetes i släkten
• Tidigare fött ett stort barn
• Tidigare fött ett barn med en missbildning
• Led en dödfödsel i slutet av graviditeten

Vilka är symtomen på graviditetsdiabetes?

Ett av problemen med graviditetsdiabetes är att det inte visa sig med tydliga symptom. Symptomen är gemensamma för högt blodsocker (törst, täta urinträngningar, hunger) förekommer ibland, men alla av dem är vanliga i de senare stadierna av graviditeten.

Att ha barn är ett stort beslut för någon. Om du är en kvinna som har diabetes, men det är ett beslut som kräver mycket mer eftertanke och noggrann planering. Många kvinnor som har diabetes (typ 1, typ 2 och Graviditetsdiabetes) har friska graviditeter och friska barn. Men detta är inte att säga att det är en lätt upplevelse – det kräver en hel del arbete och engagemang från din sida.

Är jag i riskzonen för att utveckla graviditetsdiabetes?

Om du har en eller flera av följande faktorer du är mer benägna att utveckla graviditetsdiabetes:

* Att ha en familjehistoria av typ 2-diabetes i en nära släkting (föräldrar eller syskon)
* Att ha graviditetsdiabetes i en tidigare graviditet
* Om en tidigare barn hade en missbildning

förvaltningen under graviditeten

Behåll diabetisk kontroll på målvärden vid alla tidpunkter.

Kosten bör vara 35-40 kalorier per kg ideal kroppsvikt. I grund och botten är detta hennes rutin diabeteskost plus 500 kalorier, det är en vanföreställning att graviditet kräver en diet för två! Kosten måste skräddarsys för att passa den enskilda patienten och justeringar kommer att krävas för kvinnor som inte kan ta sin ordinerade diet på grund av intensiv illamående och kräkningar.

Om patienten inte kan kontrolleras med enbart diet, kommer hon att kräva insulinbehandling. De flesta kvinnor kommer att kräva intensiva insulinprogrammen.