diabetes epidemi hotar hjärt-kärlsjukdom vinster

The March, 2006 numret av tidskriften Diabetes publicerade upptäckten av forskare vid Albert Einstein College of Medicine i Yeshiva University of en stor ökning av antalet diabetes-relaterade dödsfall och sjukdomar i New York, bland annat en betydande ökning av hjärtinfarkter bland diabetiker. Denna trend kan hota minskad kardiovaskulär sjukdom och dödsfall det här landet har upplevt under de senaste decennierna.

Dr Jing Fang och kollegor undersökte New York sjukhusvård och register död för individer 35 år och äldre för perioderna 1989 till 1991 och 1999 till 2001. De fann att under den mellanliggande årtiondet, dödligheten i stroke, cancer och alla andra sjukdomar förutom diabetes minskade, och att dödligheten i diabetes ökat med 61 procent. Den procentuella andelen hjärtinfarkter bland diabetespatienter ökade från 21 procent till 36 procent med antalet diabetiker som drabbats av hjärtinfarkt fördubbling under denna tidsperiod. Detta resulterade i att antalet hjärtinfarkter dokumenterade i New York förblir stabila under den undersökta perioden i studien. Dessutom minskade vårddagar på sjukhus efter en hjärtattack för alla men diabetiker patienter, för vilka tidsåtgången ökat med 51 procent.

Senior författaren Dr Michael rådman, som är en medicin professor i epidemiologi och befolkningens hälsa på Albert Einstein College of Medicine, kommenterade, “Diabetes har nått epidemiska proportioner i USA, och den ledande dödsorsaken bland personer med diabetes är kranskärlssjukdom. Vi förväntade oss att se en ökning av sjukhusvistelser orsakade av hjärtinfarkt bland diabetiker, men vi blev förvånade av storleken på höjningen och den kraftigt stigande trenden indikeras av dessa rön. ”

Dr Fang, som är närvarande med Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, observerade, “Under de senaste 30 åren har USA uppnått dramatiska minskningar av sjukdomar och dödsfall i kranskärlssjukdom. Men om detta uppsving i diabetes-associerade dödsfall och sjukdomar fortsätter, kan det sätta stopp för de framsteg vi har gjort i kampen mot sjukdom och död i kranskärlssjukdom. “