vad exakt sätter människor i riskzonen för mesoteliom

Mesoteliom är en mycket allvarlig sjukdom. En av anledningarna till att det är så allvarligt är att många människor inte vet vad sätter dem i riskzonen för mesoteliom. Den grundläggande risk att få mesoteliom har att göra med asbestexponering. Asbest är mycket vanligt i många saker och det är därför inte särskilt svårt att utsättas för den.

Den första orsaken är exponering för asbest genom sitt yrke. Detta är mycket vanligt i flera olika yrken. Människor som arbetar i varvsindustrin handel, asbest brytning och anrikning, tillverkning av asbest produkter (såsom textilier), isoleringsarbeten i byggande och bebyggelse, och broms reparation är i riskzonen. Det finns också många andra yrken som involverar asbestexponering. Män är ofta förknippade med högre mesoteliom risk eftersom många av de asbestrelaterade arbeten ofta innehas av män.

Rökning ökar risken för mesoteliom tiofalt. Mesoteliom är en cancer i lungor, och de skadliga kemikalier i cigarettrök skada lungorna bortom reparation. När cigarettrök är kopplad med asbest, är risken för att utveckla mesoteliom och andra lungcancer ökat kraftigt. Personer som röker bör göra allt för att sluta röka för att skydda sina lungor.

Miljö exponering för asbest kan också öka risken för att utveckla mesoteliom. Personer som bor i stadsdelar nära asbest malning eller fabriker bör vara medvetna om de potentiella riskfaktorer. Vermikulit, vilket är en icke-asbest mineral silikat, bröts vid Libby Montana. Det senare visade sig vara kraftigt förorenade med asbest. Många barn lekte i vermikulit slagghögar som finns över hela staden. Dessa barn utvecklades senare mesoteliom. Det finns 28 platser i hela USA som fått Libby mitt vermikulit som har valts ut för ett EU-omfattande utvärdering av asbest sjukdom.

En annan risk att utveckla mesoteliom använder produkter som innehåller asbest. Asbest är i ett mycket stort antal konsumentprodukter, däribland många som används i dag. Produkter såsom elektriska filtar, vapen värme, locktänger, leror gjutning, fritöser, långsamma spisar, stekpannor, torr vägg lappar, falska loggar spis, torr vägg lappar, och pipe wrap isolering skulle kunna sätta en risk. Det finns också många andra produkter som innehåller eller har haft exponering för asbest. Det finns många produkter som innehåller asbest som har förbjudits av Consumer Products Safety Commission. Tyvärr finns det fortfarande produkter som innehåller asbest. Det är en bra idé att undvika att använda dessa produkter om möjligt, för att minska risken för mesoteliom.